Читај ми!

Кнежевина Филетино као Сан Марино

У знак протеста због мера штедње, италијански град Филетино тражи независност и своју валуту. Градић има свега 550 становника, а према новим прописима о смањењу административних трошкова, мораће да се припоји суседној општини Треви.

У Италији су због додатног стезања каиша на удару посебно локалне власти. Њихови буџети биће драстично смањени, а места са мање од 10 хиљада становника биће прикључена већим местима. У знак протеста, власти италијанског градића Филетино прогласиле су независност.

Филетино, градић у централној Италији, око 100 километара од Рима, има свега 550 становника, а према новим прописима о смањењу административних трошкова, мораће да се припоји суседној општини Треви.

Власти Филетина то не желе и зато су прогласиле независност. Градоначелник Лука Селари, коме прети отказ због кризе у еврозони, осмислио је нову валуту, са својим ликом.

"Италија је некада била састављена од кнежевина и грофовија. Ако мали Сан Марино може да опстане, зашто не би могао и Филетино", каже Селари.

Новопрокламована кнежевина Филетино, са својим грбом ужива међународну славу. Стране телевизије се утркују да сниме прилог о овом бунтовном градићу. Мештани се надају да би исто могли да ураде и други мали градови.

Ђулио Тремонти, италијански министар финансија, каже да су свесни да су презадужени, да нове мере нису популарне и да су велики изазов за све.

Одлуке о укидању локалних администрација, прегруписавању општина и завлачење руке у џепове богатих грађана због којих премијеру Берлусконију, како каже, крвари срце, наишле су на тако жесток отпор да и премијер жели да их повуче.

Дужнички терет Италије износи 120 одсто њеног годишњег економског учинка и други је највећи у еврозони, после Грчког.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару