Проширене санкције Сирији

Европска унија увела ембарго на увоз нафте из Сирије, због репресије режима председника Башара ел Асада над демонстрантима током петомесечне антивладине побуне. Русија осудила ембарго ЕУ Сирији.

Европска унија проширила је санкције против Сирије стављањем три сиријске компаније и четири бизнисмена на црну листу, саопштено је у суботу у Бриселу. Поред ембарга на увоз сиријске нафте, ЕУ је забранила пословање са сиријском Банком за некретнине, транспортном фирмом "Мада" и инвестиционом групом "Хам".

Четири бизнисмена, чија имена нису наведена, додата су на листу људи којима је забрањено да путују у земље ЕУ и послују са европским компанијама.

Санкције су проширене након што је ЕУ већ забранила увоз сиријске нафте, што ће режим у Дамаску коштати око 8,7 милиона евра дневно. Та санкција, међутим, почеће да се примењује тек од 15. новембра, због постојећих уговора који су још на снази.

Санкције против три компаније и четири бизнисмена ступају на снагу одмах.

"Ово је озбиљан ударац за режим. То је трећина девизног прилива Сирије. Ми смо озбиљни, написао је у петак, након неформалног састанка шефова европских шефова дипломатија у Пољској шведски министар иностраних послова Карл Билт, на свом Твитер налогу.

Санкције су уведене због бруталних метода сиријског председника Башара ел Асада у борби против побуњеника.

Москва је осудила увођење нафтног ембарга Сирији.

"Увек смо говорили да једностране санкције неће довести ни до чега доброг. То разара партнерски приступ свакој кризи", изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на маргинама самита Заједнице Независних Држава у главном граду Таџикистана.

Иначе 95 одсто извоза сиријске нафте ишло је у земље ЕУ. САД и њихови европски савезници желе да Савет безбедности УН уведе санкције Сирији, али се томе оштро противе Русија и Кина.

Русија је имала блиске односе са Сиријом и један је од њених главних снабдевача оружјем, а предложеним санкцијама био би уведен ембарго на оружје.

У јучерашњим антивладиним протестима убијено је најмање 14 демонстраната. Уједињене нације оцењују да је око 2.200 људи погинуло у Сирији од марта када је почела побуна против режима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару