Читај ми!

Турска протерала амбасадора Израела

Анкара протерала израелског амбасадора и прекинула војне везе са Израелом, због одбијања Јерусалима да се извини за прошлогодишњи упад изрелских командоса на турски брод који је пловио за Појас Газе.

Односи Турске и Израела нашли су се на великој провери, после одлуке Анкаре да протера израелског амбасадора и да сведе дипломатске односе на ниво другог секретара.

Турска је повукла овај потез пошто је Израел одбио да се извини Анкари због убиства девет турских држављана у мају прошле године, на турском броду који је преносио помоћ Палестинцима у Гази.

"Односи Турске и Израела биће сведени на ниво другог секретара у амбасадама. Сви званичници на нивоу вишем од другог секретара, на првом месту амбасадор, биће враћени у своју земљу најкасније до среде", изјавио је шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу, преносе агенције.

Давутоглу је рекао и да је Турска суспендовала све војне уговоре које су закључиле две земље, некадашњи савезници, истичући да је "време да Израел плати цену".

Треће, као земља са најдужом обалом у Медитерану, Турска ће предузимати неоходне мере предострожности за безбедну пловидбу у источном Медитерану.

Тај потез Турске уследио је уочи објављивања извештаја Уједињених нација о упаду израелских командоса на турски брод 31. маја прошле године, у коме се истиче, како је открио Њујорк тајмс, да су израелске снаге употребиле "прекомерну и неразумну силу" и да је губитак живота неприхватљив.

У извештају УН се, како се тврди, апелује на Израел и Турску да превазиђу садашњи поремећај у односима, пошто је то од великог значаја за мир и стабилност на Блиском истоку.

Нормализацију односа са Израелом Анкара упорно условљава извињењем Израела, плаћањем компензација породицама убијених и прекидом блокаде Палестинаца у Гази. Пошто је то изостало, у Анкари су данас применили "план Б", односно дипломатске односе спустили на нижи ниво.

Комисија УН, у којој су били представници Турске и Израела, данас би званично требало да објави извештај о томе шта се стварно догодило 31. маја 2010. године, када су израелски командоси убили девет турских држављана.

Они су спречили да турски брод достави помоћ Палестинцима у Гази, пошто сумњају да се на тај начин доставља наоружање радикалној групи "Хамас", која не признаје израелску државу.

Погоршање турско-израелских односа почело је крајем 2009. године, када је израелска армија у Појасу Газе убила више од 1.400 особа, претежно цивила. То је изазвало оштра реаговања владе у Анкари која је затражила да се укине та блокада, што Израелци не прихватају.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару