Сећање на Нагасаки

Обележено 65 година од нуклеарног напада на Хирошиму. То је био други нуклеарни напад америчких снага током Другог светског рата, наког кога је Јапан капитулирао.

У јапанском граду Нагасакију обележена је 65. годишњица од америчког напада атомском бомбом на тај град. У нападу је погинуло 39.000 људи.

Минут ћутања је одржан у 11 сати и два минута, тачно у време када су САД, 9. августа 1945. године, пред крај Другог светског рата, бациле нуклеарну бомбу на овај град на југу Јапана.

Комеморацији су присуствовали представници 32 земље, међу којима и Велике Британије и Француске, али не и представник Америке.

Градоначелник Нагасакија Томихиса Тауе апеловао је на церемонији на људе да изграде свет без нуклеарног оружја.

"Нагаски ће, заједно са Хирошимом, наставити да улаже максималне напоре све док се читав свет не ослободи нуклеарног оружја", поручио је градоначелник.

У годинама након капитулације Јапана у Другом светском рату, верује се да је од последице радијације умрло 75.000 људи.

Само три дана раније војска Сједињених Америчких Држава бацила је бомбу на Хирошиму, што је био први нуклеарни напад у историји човечанства.

Недељу дана након другог нуклеарног удара, Јапан је потписао капитулацију у Другом светском рату.

Мета напада био је град Кокура, међутим због велике облачности, друга мета на листи био је град Нагасаки.

Иако је бомба била јача од оне која је бачена на Хирошиму, због планинског терена, разарање је било мање него у Хирошими.

Град је по завршетку рата поново саграђен. Нагасаки је остао лучки град са развијеном индустријом бродоградње.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи