Москва јача односе са Абхазијом

Поводом друге годишњице рата између Русије и Грузије, Дмитриј Медведев посетио Абхазију. Русија ће јачати односе са Абхазијом у области политике, економије и безбедности, изјавио руски председник.

На дан када се обележава почетак руско-грузијског ратног сукоба, из лета 2008. године, председник Русије Дмитриј Медведев допутовао је у изненадну посету Абхазији.

Медведев се састао са председником Абхазије Сергејем Багапшом у Сухумију, главном граду те области која је прогласила независност после сукоба из 1992. и 1993. године.

"Русија ће јачати односе са Абхазијом у области политике, економије и безбедности и за то не постоји алтернатива", изјавио је Медведев, током састанка са абхазијским колегом Багапшом.

Руски председник је објаснио да је одлука Москве да призна независност Абхазије и Јужне Осетије "била болна, тешка, али да је време показало да је била исправна".

"Тада је био угрожен и сам опстанак Јужне Осетије и Абхазије. Да тада нисмо донели такву одлуку, садашња ситуација би била другачија. Ситуација се сада смирила, што сам могао закључити на основу контаката са партнерима у међународној заједници", закључио је Медведев.

Обраћајући се руским војницима стационираним у црноморској луци Гудаута у Абхазији руски председник је рекао:

"Пре две године Грузија је изазвала крвави сукоб. Овај дан ће заувек остати у нашем сећању као дан жалости и дан када је Русија одлучила да заштити мирољубиве цивиле."

Тензије не попуштају

У ноћи између 7. и 8. августа 2008. године, грузијска војска кренула је офанзиву, како би преузела контролу над Јужном Осетијом. Руска војска је узвратила нападом, да би заштитила Русе који живе у тим областима и мировне снаге.

Руске снаге су у рату, који је трајао свега неколико августовских дана 2008. године, разбиле грузијску армију, због чега су односи између Русије и Запада враћени на ниво из времена хладног рата.

У сукобу је погинуло 400 људи. Од око 100.000 оних који су напустили домове, трећина је још увек расељена. После сукоба на Кавказу, завршеног мировним споразумом уз посредовање Европске уније, Русија је признала независност Јужне Осетије и Абхазије.

Поред Русије, још три земље су признале независност Абхазије и Јужне Осетије. То су Никарагва, Венецуела и Науру.

На двогодишњицу рата, тензије између Русије и Грузије, која настоји да постне чланица НАТО, не попуштају. Сједињене Државе нерадо гледају на снажан руски утицај у бившим совјетским републикама, које поседују огромне резерве нафте и гаса.

Русија је један од главних снабдевача енергентима држава централне Азије и Кавказа,а преко њене територије иду главни транзитни путеви нафте и гаса из Азербејџана и Туркменистана ка Европи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи