Берлускони на стакленим ногама

Председник Доњег дома Парламента Италије Ђанфранко Фини супротставио се свом бившем савезнику Силвију Берлусконију и одбио да напусти своју функцију, а уз њега је стало и 32 посланика владајуће партије.

Утицајни председник доњег дома италијанског парламента Ђанфранко Фини одбио је да поднесе оставку, истакавши да би његови следбеници, који су формирали нову посланичку групу, могли да гласају против владе његовог доскорашњег савезника, премијера Силвија Берлусконија.

"Очигледно је да немам намеру да поднесем оставку", рекао је Фини на конференцији за новинаре, дан пошто га је његова странка "Народ слободе", коју је заједно са Берлусконијем основао пре две године, осудила због заговарања ставова који се косе са страначким.

Фини је упутио Берлусконију оштру критику, оптуживши га да не поштује демократију и да покушава да управља владом као аутократски директор.

У међувремену, Финијеви следбеници су формирали нову посланичку групу под називом "Будућност и слобода за Италију", која броји 33 члана, што је довољно да влада изгуби већину.

Фини није говорио о превременим изборима, али стручњаци сматрају да они представљају реалну могућност.

Берлускони је у четвртак, после вишемесечних тензија у односима са Финијем, оптужио свог доскорашњег блиског сарадника за издају и завереништво, а странка "Народ слободе" је у саопштењу навела да Финијеви поступци и коментари више нису у складу са идеалима ове странке.

Избори на помолу

Фини је "пао у немилост" италијанског премијера због инсистирања на моралу и легалности у оквиру владе и на томе да званичници који су умешани у судске истраге треба да поднесу оставку.

Владајућој коалицији потребна је већина од 316 гласова у доњем дому, а пре поделе у оквиру "Народа слободе", могла је да рачуна на већину од 344 гласа.

Берлускони је одбацио могућност пада владе и рекао да има већину у Скупштини.

До сада је Берлусконијева влада имала угодну већину у Доњем дому парламента са 271 чланова ПДЛ-а, 59 Северне лиге, другог великог Берлусконијевог савезника Умберта Босија, и 12 посланика десног центра. У Доњем дому има 630 посланика, а већина је 316.

Опозиција располаже са 269 места, док 19 посланика осцилира између две групе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи