Пентагон и Еф-Би-Ај ваде флеке

Амерички министар одбране Роберт Гејтс, оптужио оснивача "Викиликса" да је, објављујући тајна документа о Авганистану, "окрвавио руке" и довео војнике у опасност. Еф-Би-Ај позван да помогне у истрази о том случају.

Пошто је, уз посредовање интернет стране "Викиликс", у јавност доспео садржај више од 92.000 тајних докумената Пентагона о страдањима цивила у рату у Авганистану, то одавање података разљутило је америчког министра одбране Роберта Гејтса.

 

Гејтс је осудио челнике те интернет стране и позвао Федерални истражни биро да помогне у истрази о том случају.

Највиши званичници америчке администрације, министар одбране Роберт Гејтс и командант Здруженог генералштаба адмирал Мајкл Мален, изразили су незадовољство, због цурења поверљивих војних података о рату у Авганистану.

Гејтс је љутито рекао да је реч о кршењу безбедносних прописа великих размера, што би могло да угрози животе америчких војника, њихових савезника и доушника Авганистанаца.

"Изнети војни подаци не представљају званичне ставове или политику, а по мом суду, они у суштини не доводе у питање нашу тренутну стратегију у Авганистану и изгледе за њен успех. У њима је велики број личних импресија и података старих више година, лишених контекста или анализе", изјавио је Роберт Гејтс, министар одбране САД.

Амерички министар одбране додаје да ће тај инцидент приморати војску на ревизију начина дељења обавештајних података са јединицама на фронту.

"Опасност од објављивања оваквих података је и у томе што се тако наноси штета односима Америке са савезницима и угледу Сједињених Држава у том, кључном делу света. Обавештајни извори и методе, војна тактика, техника и поступци постаће, на тај начин, познати и нашим непријатељима'', истакао је Гејтс.

Адмирал Мајл Мален, командант здруженог генералштаба је, тим поводом, рекао да је Џулијан Асанж, оснивач "Викиликса", можда већ "окрвавио руке".

Асанж је, одговорио да се надао како ће објављивањем таквих података покренути расправу о рату у Авганистану.

Америчка влада позвала је Еф-Би-Ај да помогне у потрази за особама одговорним за цурење поверљивих војних података у јавност и њихово објављивање на веб-сајту "Викиликс".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи