БП (не) продаје акције

"Бритиш петролеум" могао би продати 50 одсто акција у руско-британској компанији ТНК-БП, јер јој је потребан новац за санацију нафтне бушотине. Могући купци акција "Гаспром" или "Росњефт".

Британска нафтна компанија "Бритиш петролеум", којој је неопходан новац после хаварије на нафтној бушотини у Мексичком заливу, могла би у потпуности, или делимично продати свој пакет од 50 одсто акција у руско-британској компанији ТНК-БП, објавио је британски лист Тајмс.

Уколико "Бритиш петролеум" одлучи да прода те активе, највероватније ће купци бити "Гаспром" или "Росњефт", указао је Тајмс.

Руско-британска компанија ТНК-БП, основана 2003. године, једна је од десет највећих приватних нафтних компанија у свету и трећа по величини у Русији по производњи нафте.

Производне активе ТНК-БП налазе се у западном и источном Сибиру, као и у области Урала. ТНК-БП поседује пет рафинерија нафте у Русији и Украјини и 1.400 бензинских пумпи.

Експлозија на нафтној платформи "Дипвотер хорајзон" у Мексичком заливу, од 22. априла, довела је до највећег цурења нафте у историји САД. "Бритиш петролеум" је на спречавање последица тог изливања већ утрошио око четири милијарде долара.

Компанија је до сада добила најмање 116.000 захтева за надокнаду штете, а за 67.500 захтева је већ исплаћено 207 милиона долара.

"Бритиш петролеум" је у саопштењу, објављеном на Лондонском тржишту акција, указао да "још није донета коначна одлука" о могућим изменама у менаџменту компаније, укључујући оставку извршног директора Тонија Хејворда, пренела је агенција АП.

Управа "Бритиш петролеума" састаће се вечерас, дан пре него што та компанија објави резултате пословања у другом тромесечју.

"Бритиш петролеум" је раније говорио о продаји актива у САД, Азији и на Блиском истоку, у укупној вредности од 10 милијарди долара, ради покривања тих трошкова, пренела је агенција РИА Новости.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи