Bарнице Каракаса и Боготе

Венецуела прекинула дипломатске односе са Колумбијом. Особљу колумбијске амбасаде дат рок, до недеље, да напусте земљу. Председник Уго Чавес рекао да није имао избора, јер су колумбијске власти оптужиле његову земљу да представља уточиште за колумбијске герилце.

После најаве председника Венецуеле Уга Чавеса о прекиду дипломатских односа са Колумбијом, особљу амбасаде те државе дат рок, до недеље, да напусте земљу.

Пошто је један колумбијски званичник саопштио да се 1.500 чланова колумбијске гериле крије на територији Венецуеле, шеф венецуеланске дипломатије Николас Мадуро наредио је затварање венецуеланске амбасаде у Боготи и најавио разматрање и других мера, као што је суспензија летова.

Председник Венецуеле Уго Чавес каже да није имао избора, пошто су колумбијске власти оптужиле његову земљу да представља уточиште за герилце, припаднике Револуционарних оружаних снага Колумбије.

"Био сам принуђен на овај корак из разлога достојанства. То је најмање што можемо да урадимо. Председник Колумбије Урибе испуњен је мржњом. Он је кадар чак и да постави лажни логор герилаца на нашој територији, у џунгли, како би га тамошње власти напале и испровоцирале рат Венецуеле и Колумбије", рекао је Чавес.

Колумбијски амбасадор у Организацији америчких држава Луис Алфонсо Хојос назвао је одлуку Венецуеле "историјском грешком".

"Надамо се да ће власт у Каракасу схватити да је дужност свих влада да сарађују у борби против герилаца и банди које тргују наркотицима, киднапују, врше изнуђивање", рекао је амбасадор Колумбије у Организацији америчких држава Луис Алфонсо Хојос.

До заоштравања односа дошло је пошто је председник Чавес реаговао на Хојосово објављивање фотографија, видео-записа и мапа који указују на постојање логора колумбијске гериле унутар Венецуеле и позвао званичнике те земље да омогуће улазак независних посматрача.

Представник Венецуеле није желео да одговори на Хојосове захтеве да се истражном тиму дозволи да посети Венецуелу и сумња да фотографије могу да пруже било какве доказе за присуство герилаца у Венецуели.

Чавес је раније тврдио да званичници САД користе Колумбију као део ширег плана, који има за циљ да он буде приказан као подржавалац терористичких група, како би се оправдала војна интервенција САД у Венецуели.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи