Тестиран израелски противракетни штит

Израел успешно тестирао противракетни систем одбране. Систем "Гвоздена купола" може да штити јеврејску државу од ракета које испаљују екстремисти из Појаса Газе и из јужног Либана. Могућност пресретања ракета испаљених истовремено са више страна.

У Израелу је успешно изведено тестирање противракетног одбрамбеног система названог "Гвоздена купола", који може да штити израелске градове од краткодометних ракета и ракета и пројектила средњег домета.

Прве две батерије биће размештене у новембру, наведено је у саопштењу Министарства спољних послова.

Систем "Гвоздена купола" улази у траг долазећим ракетима, пресреће их и уништава далеко од њихових мета.

Систем се сматра главном компонентом одбране Израела од ракета домаће производње које испаљују палестински екстремисти из Појаса Газе на јужну израелску територију, као и против далекометнијих, којима располажу герилци Хезболаха у јужном Либану.

У саопштењу министарства се наводи да су тестови, који су обухватили пресретање симултаних ракетних салви, успешно завршени.

Још није познато колико ће се система купити од израелског произвођача. Развој система стаје око 200 милиона долара.

Амерички председник Барак Обама тражио је у мају од Конгреса да са 205 милиона долара подржи развој " Гвоздене куполе", подсећа Ројтерс.

Серија експеримената изведена је у пустињи Негев ових дана, а претходни успешни тест био је пре пола године.

Систем развијен у кратком року

И произвођач "Рафаел", унапређени одбрамбени системи и Министарство одбране изразили у задовољство способношћу система да пресретне неколико ракета испаљених симултано из различитих праваца.

"Гвоздена купола" је способна да калкулише путању долазеће ракете и може бити програмирана да не изведе контра акцију ако се очекује да ракета падне у ненасељено подручје.

Израелски министар одбране Ехуд Барак рекао је у недељу да је завршетак тестова важан и да је систем развијен у врло кратком року, најавивши да ће ускоро бити инсталиран на терену.

Барак је такође нагласио да би тај систем могао да брани Израел у случају повлачења са Западне обале у оквиру мировног споразума са Палестинцима.

Званичник Стејт департмента Ендрју Шапиро казао је да ће америчка подршка "Гвозденој куполи" обезбедити Израелу способност и самопоуздање које му је потребно да донесе тешке одлуке пред свеобухватан мир.

Систем користи мале радаром навођене ракете да разнесе пројкетиле попут оних типа "каћуша", домета пет колометара и 70 километара, као и мине.

Развој је подстакнут ратом израелске војске против Хезболаха у лето 2006. године и тронедељном офанзивом на Појас Газе крајем 2008. године.

Свако пресретање пројектила системом "Гвоздена купола" коштаће 10.000 до 50.000 долара, док палестинске ракете стају око 500 долара.

Министар Барак, међутим, упозорава да би рат у знак одмазде због жртава у ракетним ударима коштао Израел 1,5 милијарди долара дневно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи