Сиромашни чешће оболевају од сиде

Пресудну улогу у ширењу епидемије сиде игра сиромаштво, закључак америчког Центра за превенцију и контролу болести објављен на међународној конференцији у Бечу.

У извештају америчког Центра за превенцију и контролу болести који је објављен на међународној конференцији у Бечу наводи се да је сиромаштво један од најважнијих фактора који утичу на то да ли ће се хетеросексуалци који живе у градовима заразити вирусом ХИВ-а.

У извештају се наводи да у неким урбаним предграђима хара права епидемија заразе ХИВ-ом, а број заражених хетеросексуалаца у тим квартовима је двапут већи од хетеросексуалаца који живе у истој средини али имају више новца.

Научници су утврдили да раса не игра никакву улогу када се ради о могућности заразе ХИВ-ом, јер не постоје нарочите разлике између црнаца, белаца или Хиспаноамериканаца.

Ова студија је доказала уверење америчких научника да сиромаштво игра пресудну улогу у ширењу епидемије сиде, иако су нека истраживања у Танзанији, Кенији и другим афричким земљама, показала да постоји већа опасност да вирусом ХИВ-а буду инфицирани богати него сиромашни.

Директор одсека за ХИВ и сиду CDC Џонатан Мермин оценио је да су досадашње студије о сиди спровођене у САД пропуштале да доведу у везу ту болест са сиромаштвом.

Оне су се најчешће усредсређивале на утицај расе, сексуалне оријентације или склоности дрогама на обољевање од сиде.

Дел Рио: Осам пута више заражених црнаца

Професор на медицинском факултету Емори универзитета у САД Карлос дел Рио навео је да до сада није пронађен јасан биолошки разлог за чињеницу да је стопа инфицираних црнаца осам пута већа од стопе инфицираних белаца, а три пута више има инфицираних Хиспаноамериканаца него белаца.

Међутим, то што су црнци у просеку најсиромашнији од поменутих група, највероватније објашњава зашто је међу њима стопа оболелих толико висока, навео је Дел Рио.

Истраживање CDC спроведено је на узорку од 9.000 одраслих хетеросексуалаца старости између 18 и 50 година, који живе у веома сиромашним општинама 23 америчка града.

У његовом средишту били су хетеросексуалци који не користе интравенозне дроге, а инфицирани су ХИВ-ом. Њих у САД има око 28 одсто.

Истраживање, спроведено 2007 и 2008. године, није се односило на хомосексуалце или бисексуалце, који чине највећу стопу оболелих од ХИВ-а у САД.

Сиромашни два пута више заражени

Студија је показала да је код 2,4 одсто људи који живе испод линије сиромаштва, односно у 2007. години им је годишњи приход био мањи од 10.000 долара, утврђено да су инфицирани ХИВ-ом.

То, грубо речено, значи да је једна од 42 особе инфицирана. Насупрот томе, само 1,2 одсто људи, односно један у 83, који живе у истим општинама али имају веће приходе, заражено је сидом, показало је истраживање.

Према цифрама из 2006. један од 272 Американца је инфициран ХИВ-ом. Другим речима, више од 1,1 милион Американаца живи са тим вирусом. Званичници CDC су навели да је њихов број порастао од 2006. године.

У центру пажње је ситуација у источној Европи и централној Азији, где се, истичу стручњаци, сида екстремно брзо шири. Пандемија је од избијања однела 25 милиона живота, а широм света ХИВ вирусом инфицирано је око 60 милиона људи.

Учесници конференције у Бечу траже од политичара и међународне заједнице да свима омогуће терапију против сиде. Поручују да глобална финансијска криза погађа све државе, али да борба против сиде не сме због тога да буде жртва.

Званичници верују да је од 1990. године број инфицираних ХИВ-ом у САД годишње растао за око 55.000.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи