Мандела напунио 92 године

Бивши јужноафрички председник Нелсон Мандела слави 92. рођендан. У Јужној Африци установљен је Мандела дан, који пада на рођендан великог борца за људска права. Добитник је Нобелове награде за мир 1993. године.

Јужноафриканци славе рођендан свог бившег председника и добитника Нобелове награде за мир Нелсона Манделе садњом биљака, кречењем клиника и позивима на јединство.

Мандела, који је данас напунио 92 године, проводи дан са породицом у Јоханесбургу. Његова жена Граса Машел посетила је једно сиротиште у Совету, где је помогла у садњи једног повртњака.

Рекла је да је недеља и иначе дан када људи треба да буду што великодушнији према другима, што је одувек и био циљ њеног супруга.

"Милиони људи у свету имају шансу да у себи пронађу све оне дивне људске квалитете и да кажу - данас ћу учинити нешто за своје суседе, за обесправљене и сиромашне", рекла је Граса Машел.

"Данас славимо и 67 година које је Тата посветио борби за човечанство. Позивамо све да посвете 67 минута неком племенитом делу и да дају допринос друштву", рекла је Зиндзи Мандела, ћерка Нелсона Манделе.

Прошле године је у Јужној Африци установљен Мандела дан, који пада на рођендан великог борца за људска права и првог јужноафричког председника који је изабран на потпуно демократским изборима. Мандела је био на челу Јужне Африке од 1994. до 1999. године.

Мандела дан се сматра међународним даном посвећеним јавној служби.

Комесар Националне полиције Нати Мтхетхва рекао је да га је управо тај дух данас одвео у Преторију, где је пре две године дошло до насиља према странцима. Он је позвао становнике тог града да живе у миру и јединству.

Мандела, који је и први црнац који је обављао председничку функцију у Јужној Африци, важи за једног од главних бораца у борби против доминације белаца над црнцима у тој земљи, као и у борби против апартхејда.

Године 1961. године био је један од оснивача војног крила Афричког националног конгреса, које је организовало саботаже. Због тих активности био је оптужен за тероризам и у затвору провео 27 година (1964-1990).

После ослобађања из затвора реактивирао се у политици. Био је цењен због свог нереваншистичког става према белцима и због напора које је уложио да уједини Јужноафриканце, који су вековима живели расно и племенски подељени.

Добитник је Нобелове награде за мир 1993. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи