Нове невоље “Бритиш петролеума”

После скандала са истицањем нафте, "Бритиш петролеум" поново на удару критика. Амерички сенатори траже објашњење да ли је та компанија лобирала да се пусти на слободу Ал Меграхи, осуђен због умешаности у подметање бомбе у "Панамов" путнички авион.

Тек што су са дна Мексичког залива почеле да стижу дуго очекиване вести о успешном заустављању истицања нафте, "Бритиш петролеум" (БП) је поново на катастрофално лош начин доспео у центар пажње америчке јавности.

Овог пута је у питању други скандал, иако поново са "мирисом нафте".

Четворо америчких сенатора затражило је ове недеље објашњење да ли је та компанија, да би склопила 900 милиона долара вредан уговор о истаживању нафте у Либији, лобирала да британска влада пусти на слободу Абделбасима Ал Меграхија, осуђеног 2001. на доживотну робију због умешаности у подметање бомбе у "Панамов" путнички авион, који се 1988. срушио изнад Локербија, у Шкотској.

Том приликом погинуло је 270 људи - 243 путника и 16 чланова посаде, углавном, Американаца, као и 11 мештана Локербија.

Ал Меграхи, либијски обавештајац, ослобођен је у августу прошле године, пошто је узето у озбир да болује од рака и да су му лекари дали још само три месеца живота.

Убрзо по његовом ослобађању, БП је признао да је тражио од британске владе да са Либијом убрза потписивање споразума о трансферу затвореника, иако наводно Ал Меграхи није помињан.

Компанија је то поновила и ове недеље, пошто су четири сенатора из Демократске странке председника Барака Обаме затражила да Стејт департмент испита те тврдње о трговини.

Председник Спољнополитичког одбора Сената Џон Кери одлучио је у петак да ће 29. јула одржати саслушање тим поводом.

"Ал Меграхи за нафту"

Тврдње о британско-либијској трговини "Ал Меграхи за нафту" нису нове. Говоркања о томе почела су одмах пошто је 2007. године БП склопио споразум са Либијом.

БП је потврдио да је тада само упозорио владу у Лондону да би одлагање закључивања споразума о трансферу затвореника са Либијом могло имати негативне последице по британске комерцијалне интересе, укључујући ратификацију споразума о истраживању нафте.

"Нисмо разговарали о случају ал Меграхија, јер смо били потпуно свесни да је то једино у надлежности владе Шкотске", кажу у БП-у.

Шкотски министар правде Кени Мекаскил, који је ослободио Ал Меграхија, изјавио је да тим поводом није имао никакав контакт са БП-ом, као и да "није било подршке, нити сарадње од британске владе".

Споразум БП-а са Либијом потписан је у мају 2007. године, а у новембру исте године британско-либијски споразум о трансферу затвореника, који је ратификован прошле године.

У време потписивања споразума, британски премијер био је Тони Блер, који је споразум поздравио као знак побољшања односа две земље.

Тада се указивало да је Либија добровољно одустала од нуклеарног програма и постала партнер у борби против тероризма.

После ратификације, сва одговорност за примену споразума је из Лондона пребачена на Шкотску.

Министар Мекаскил је заобишао тај проблем тако што се, када је Ал Меграхија пустио у Либију, није позвао на споразум, већ на хуманитарне разлоге, односно на чињеницу да се ради о оболелом од рака који ће, како су лекари тада тврдили, живети још три месеца.

То је било у августу 2009. године. Ал Меграхи се тада вратио у Либију, где се и данас налази.

Почетком овог месеца, међутим, професор Карол Сикора, који је за либијску владу прегледао ал Меграхија, рекао је британској штампи да би Либијац могао да живи још 10 година.

Четворо сенатора - Чарлс Шумер, Кирстен Гилибранд, Френк Лаутерберг и Роберт Менендез - желе да повежу случај Ал Меграхија са питањем истицања нафте у Мексички залив, као доказ колико БП на уму, пре свега, има профит, па тек онда људе.

"Питање на које сада треба да одговоримо јесте да ли је та корпорација била спремна да тргује правдом над убиством 270 невиних људи, за профит од нафте", наводи се у писму четворо сенатора Стејт департменту и напомиње да ће одговор на то питање "помоћи да се разуме да ли би БП, можда, могао да користи крвави новац за плаћање одштета у Мексичком заливу".

Поводом Ал Меграхија огласио се и британски амбасадор у Вашингтону Најџел Шејнволд, који је оценио је да је одлука о ослобађању била грешка, због чега садашња влада у Лондону "дубоко жали", али је узео у одбрану БП од оптужби да је лобирао за ослобађање ал Меграхија.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи