Побуњеници одговорни за напад у Ирану

Група мањинских муслимана сунита "Џундола", преузела одговорност за напад на џамију у Ирану, у коме је погинуло 27 особа. Чланови групе "Џундола" хтели да освете свог лидера, који је прошлог месеца погубљен. САД осудиле напад.

Велику џамију у граду Захедану на југоистоку Ирана, престоници провинције Систан-Балучистан, потресле су у четвртак две експлозије. Погинуло је 27 особа, а око 300 је повређено.

Одговорност је преузела побуњеничка група мањинских муслимана сунита, "Џундола". Тиме је, каже, осветила свог лидера Абдолмалека Ригија, над којим је прошлог месеца извршена смртна казна вешањем.

Провинција Систан-Балучистан била је често мета напада "Џундола".

Амерички председник Барак Обама осудио је напад на џамију и рекао да убиство невиних цивила на месту где се моле, представља недопустиву увреду и они који стоје иза тога треба да одговарају.

Иран оптужује САД да стоје иза сунитске екстремистичке групе "Џундола", која је преузела одговорност за напад.

"Народи света морају заједно да осуде и успротиве се свим облицима тероризма и да подрже универзално право људских бића да живе слободна од страха и бесмисленог насиља", истиче се у Обаминој поруци.

У нападу бомбаша самоубице на једну џамију у Захедану у мају 2009. године, погинуло је 25, а рањено више од 120 људи.

У бомбашком нападу у истој провинцији у октобру 2009. погинуло је 40 људи, међу којима 15 припадника иранске елитне Револуционарне гарде. Био је то најсмртоноснији напад у Ирану у протекле три деценије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи