Амири хоће у Иран

Ирански нуклеарни научник Шахрам Амири, за кога Техеран тврди да га је киднаповала ЦИА, синоћ се неочекивано појавио у амбасади Пакистана у Вашингтону, са захтевом да сместа буде враћен у Иран.

Нестали ирански нуклеарни научник, за кога Техеран тврди да га је отела ЦИА, побегао је у пакистанску амбасаду у Вашингтону, где је синоћ саопштио да жели да се врати у Иран.

Ирански нуклеарни научник Шахрам Амири, који је нестао на ходочашћу у Саудијској Арабији, дошао је јуче у пакистанску амбасаду у Вашингтону и одлучио да се својевољно врати у Иран, рекао је амерички званичник који је желео да остане анониман.

"Амири је боравио у САД својевољно и одлучио је, такође, својевољно да се врати у Иран", рекао је амерички званичник, пренела је агенција Ројтерс.

Амири чека документа за путовање из треће земље, кроз коју намерава да прође на повратку у Иран, додао је неименовани званичник.

Истовремено, ирански министар спољних послова Манучер Мотаки изјавио је у Мадриду да иранском научнику, који је дошао у пакистанску амбасаду у Вашингтону, треба да буде дозвољен одлазак из САД у Иран без ометања и што пре.

Мотаки је потврдио да је Амири дошао у иранско одељење у пакистанској амбасади у Вашингтону са захтевом да се одмах врати у Иран.

Мотаки је додао да је чуо да је Амири пронађен после отмице и његовог одвођења у САД против његове воље пре две године.

Техеран и Вашингтон се споре око тога да ли је Амири киднапован или је својевољно у САД.

У марту ове године, америчка тв мрежа Еј-Би-Си јавила је, међутим, да је Шахрам Амири заправо пребегао у Америку и да помаже ЦИА да састави досије о иранским нуклеарним активностима.

Онда се прошлог месеца на интернету појавио Амиријев снимак који демантује такве тврдње.

"Ја, Шахрам Амири, држављанин сам Исламске Републике Ирана. Пре неколико минута пошло ми је за руком да побегнем агентима америчке службе безбедности у држави Вирџинији. Тренутно се налазим на безбедном месту, мада бих могао поново да будем ухваћен."

Иран и САД су прекинули дипломатске везе врло брзо после иранске исламске револуције 1979. године и од тада пакистанска амбасада заступа интересе Ирана у САД.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи