Саркози пориче везу са "Лореалом"

Никола Саркози на телевизији порекао да је у председничкој кампањи примио новац од власнице "Лореала". Председник Француске подржава министра рада Верта који је, наводно, умешан у тај скандал, али га позива да напусти место партијског благајника.

Председник Француске Никола Саркози појавио се на националној телевизији да разјасни нагађања о наводним новчаним прилозима власнице козметичке компаније "Лореал" његовој председничкој кампањи.

Пориче да је икада примио новац од најбогатије Францускиње и подржава министра Ерика Верта чију оставку, због умешаности у тај скандал, тражи опозиција. Признаје, ипак, да у француској политици има много лоших навика које намерава да искорени.

Некадашњи књиговођа власнице "Лореала" оптужио је благајника Саркозијеве председничке кампање, а садашњег министра рада, Ерика Верта, да је од брачног пара Бетанкур узео 150.000 евра, иако су, по закону, политичке донације ограничене на 4.600 евра.

Бетанкурови су, наводно, годинама давали новац политичарима који су долазили у њихову кућу, у предграђу Париза.

"Можете ли да ме замислите како долазим на вечеру на којој има и других гостију и одлазим са новцем? Можете ли да кажете да сам ја близак пријатељ Бетанкурових, а за 17 година сам им у кући, како каже њихов батлер, био два или три пута?", упитао је Саркози.

Ерик Верт повезан је са скандалом "Лореала" и преко супруге која је, наводно, саветовала Лилијан Бетанкур да новац са рачуна у Швајцарској пребаци на неко друго место, јер су француска и швајцарска влада постигле договор о укидању банкарске тајне.

Генерални инспекторат за финансије, закључио је, међутим, да министар није злоупотребио положај и да нема разлога за пореску ревизију пословања Лилијан Бетанкур.

"Порески инспектори проучили су активности Ерика Верта и закључили да никада није интервенисао у пореским пословима госпође Бетанкур", ракао је Саркози и додао да нема разлога да се дистанцира од тог министра.

Саркози је, ипак, позвао Ерика Верта да се повуче са места партијског благајника, мада га потпуно подржава као министра рада, који тренутно обавља најважнији посао за владу - реформу пензионог система.

Само неколико сати пре интервјуа, полиција је, у потрази за доказима, претражила куће Лилијан Бетанкур, најбогатије Францускиње и Европљанке, наследнице козметичке компаније "Лореала", и познатог фотографа Франсоа-Мари Банијера, коме је она, наводно, дала поклоне у вредности од милијарду евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи