Кубански дисиденти стигли у Шпанију

У Шпанију из Кубе стигло седам од 52 политичка затвореника чије је ослобађање договорено уз посредовање Римокатоличке цркве. САД поздравиле ослобађање дисидената.

Седам бивших политичких затвореника са Кубе, први из групе од 52 дисидента које је кубанска влада обећала да ће пустити на слободу, стигли су данас у Мадрид, престоницу Шпаније која им је дала азил.

Кубанска влада је прошле недеље пристала да ослободи преостале политичке затворенике од укупно 75, колико их је ухапшено у немирима 2003. названим "црно пролеће".

Шпанија која је заједно са римокатоличком црквом посредовала у ослобађању затвореника, пристала је да прими прву групу дисидената које је Влада Кубе, заједно са припадницима њихових породица, отерала у изгнанство.

Новинарима се по доласку у Мадрид, у име ослобођених бивших политичких затвореника, обратио Хулио Сесар Галвес који је прочитао заједничко саопштење.

"Надам се да ће они (политички затвореници) који се још увек налазе на Куби ускоро уживати исте слободе које ми уживамо сада. Наш долазак овде најављује почетак новог периода у будућности Кубе", наводи се у саопштењу.

Шпански секретар за иберијско-америчка питања, Хуан Пабло де Лајглесија поздравио је ослобађање седморице Кубанаца, наводећи да је оно резултат дијалога између Кубе, католичке цркве и Шпаније.

Шпански званичници су раније навели да од ослобођених Кубанаца неће тражити да остану у Шпанији, "већ су слободни да оду где год желе".

Католичка црква је саопштила да ће још 13 опозиционих активиста и дисидената који се налазе иза решетака ускоро бити ослобођени.

Није познато да ли ће преосталима из групе од 52 дисидента бити дозвољено да остану на Куби или ће и они у изгнанство. И САД и Чиле су, поред Шпаније, пристали да им дају азил.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи