Хаити после пола године

Хаићанска престоница шест месеци после земљотреса и даље у рушевинама. Грађани се боре за опстанак. Међународна заједница обећала пет милијарди долара за обнову инфраструктуре. До сада је, међутим, пристигао само мали део помоћи.

Петочлани тим Министарства унутрашњих послова Србије отпутовао је у мировну мисију Уједињених нација на Хаитију, да би заменио колеге које су већ тамо.

Иако је прошло пола године од разорног земљотреса који је погодио то карипско острво, Хаићани и даље спавају под шаторима и чекају милијарде долара обећане помоћи.

Био је то најразорнији земљотрес који је погодио карипски архипелаг у последњих 200 година.

У потресу јачине седам степени Рихтерове скале погинуло је 230 хиљада људи, a близу два милиона људи остало je без домова. Шест месеци касније, престоница Порт-о-Пренс и даље делује као призор из Армагедона, а становништво губи наду.

"Очекивали смо да ће се нешто променити. Сви су говорили о реконструкцији и новим домовима, али како ствари стоје, можда ћемо на њих морати да чекамо наредних пет или десет година, можда и до краја живота", каже становница Порт-о-Пренса Кармен Хиполите.

Међународна заједница обавезала се да ће обезбедити преко пет милијарди долара за обнову инфраструктуре на Хаитију. До сада је пристигао само мали део помоћи, а острву већ прети нова катастрофа - сезона урагана.

Координатор УН Најџел Фишер каже да и "данас под шаторима има хиљаде људи, а ситуација ће бити још гора када почну кише.

"Морамо да променимо стратегију и обезбедимо тим људима алтернативни смештај", истиче Фишер.

Флоран дел Пинто из Црвеног крста Француске оцењује да проблем није само у логистици.

"Има много потешкоћа у самој политици и имплементацији обећане помоћи", каже Пинто.

Шон Пен не посустаје

Један од највећих заговорника пружања помоћи Хаитију, холивудска звезда Шон Пен не одустаје од апела међународној заједници.

Његова хуманитарна организација отворила је камп за жртве земљотреса, у којем је смештено преко 50 хиљада људи.

"Најбољи начин да помогнете Хаитију јесте да дођете овде и сами се уверите у тешкоће са којима се људи суочавају", каже познати глумац.

Пен додаје да је то наша обавеза, јер "када видите снагу тих људи и услове у којима живе, схватићете да је и мала помоћ довољна да се реше неки проблеми".

Хаити је најсиромашнија држава западне хемисфере. Чак 80 одсто становништва живи у екстремном сиромаштву, са мање од два долара дневно.

Председник Хаитија Рене Превал каже да материјална помоћ неће послужити само за обнову инфраструктуре, већ и за повратак политичке стабилности у земљи коју немири и грађански ратови потресају већ деценијама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи