У Киргизији мирно

Свргнути председник изјавио да САД и Русија нису играле никакву улогу у сукобима у Киригизији. Шеф самопрокламоване владе Отунбајева захвалила Русији на "значајној подршци" и послала делегацију у Москву. На улицама Бишкека мирно, проглашена дводневна жалост.

Курманбек Бакијев, свргнути председник Киргизије, изјавио је да су спољне снаге дефинитивно биле умешане у догађаје у Киргизији, али да то нису биле Русија и САД, преносе агенције. 

"Веома способно управљање и вођство је било очигледно. Дефинитивно су биле умешане спољне снаге", рекао је Бакијев Ројтерсу.

Бакијев је указао на "веома професионално" понашање масе, која је раније опколила зграду владе, као на доказ спољног утицаја.

Председник је, такође, истакао да не очекује рат и да је његов главни циљ управо спречавање конфликта и грађанског рата.

"Спреман сам да седнем за преговарачки сто са опозицијом", рекао је Бакијев и додао да нема намеру да напусти земљу и поднесе оставку. 

"Највећи проблем је што не могу да се обратим народу преко телевизије и да им објасним шта се догодило", рекао је Бакијев.

Делегација нове власти отпутовала у Москву

Шеф нове самопрокламоване владе, бивши шеф дипломатије, Роза Отунбајева изјавила је да је Москва имала улогу у догађајима претходних дана и захвалила Русији на "значајној подршци" у свргавању, како је навела, непотистичког и криминалног режима председника Бакијева.

Делегација привремене владе отпутовала је за Москву, а води је потпредседник задужен за економска питања. Руска штампа пише да је неизвесно са ким ће се делегација састати и о чему ће разговарати, али напомиње да је Путин наговестио економску помоћ Киргизији.

Отунбајева је рекла да нова киргиска влада има контролу над четири од седам области у Киргизији и позвала Бакијева да призна пораз. "Његов посао у Киргизији је завршен", рекла је Отунбајева.

САД су изразиле жаљење због насиља и десетина жртава у сукобима у Киргистану и позвале сукобљене стране на мирно решење.

"Не одобравамо да снаге безбедности употребљавају силу против демонстраната, ни да демонстранти употребљавају силу и забринути смо због садашње пљачке и нереда", изјавио је портпарол Беле куће Роберт Гибс.

Портпарол Стејт департмента Филип Кроули изјавио је да сукоби у Киргистану нису омели деловање америчке ваздухопловне базе Манас, недалеко од Бишкека, значајне за логистичку подршку САД и НАТО у Авганистану.

Кроули је рекао да се отправник послова америчке амбасаде у Киргистану састао са шефом нове самопрокламоване владе Розом Отунбајевом и да је позвао на обнову мира.

Специјални изасланик генералног секретара УН, словачки дипломата Јан Кубиш, данас би требало да допутује у Киргизију.

Отунбајева: Председник може безбедно да напусти земљу

Привремена влада Киргистана понудила је председнику Курманбеку Бакијеву безбедан излазак из земље, пошто је оптужила његове присталице за подстицање насиља након преузимања власти од стране опозиције.

"Бакијев има могућност да напусти земљу. Гарантоваћемо његову личну безбедност, ако поднесе оставку", изјавила је председница привремене владе Роза Отунбајева и нагласила да привремена влада не намерава да преговара са Бакијевим.

"Сви покушаји Бакијевих да се врате и заузму власт су пусти снови", рекла је председница владе.

Према речима Отунбајеве, у Бишкеку су на три локације пронађене експлозивне направе, а Отунбајева сматра да су то урадиле присталице Бакијева.

Нови главни тужилац Баитемир Ибрајев изјавио је да ће покренути кривични поступак против сина Бакијева, Максима, као и његова два брата.

"Имамо доказе да су ти људи издали наређења да пуцају на цивиле", рекао је Ибрајев.

Бакијев је раније напустио седишта владе у престоници Бишкеку, пошто је у сукобима између демонстраната и снага безбедности погинуло најмање 75 људи, а више од 1.000 је рањено.

Агенција Асошијејтед прес је јавила да се Бакијев налази у јужној руралној области Џалалабаду, где је његова популарност и даље велика.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару