Државни удар у Киргизији

У Киргизији се настављају нереди. Председник Курманбек Бакијев изјавио да се није одрекао власти, иако опозиција држи целу државу у својим рукама. У сукобима на улицама киргиске престонице током ноћи убијено најмање 75 људи, а више од 1.000 повређено.

Након крвавих сукоба на улицама главног града Киргизије Бишкека и тврдњи опозиције да држи земљу у својим рукама, председник Курманбек Бакијев се први пут обратио јавности, рекавши да се није одрекао власти нити намерава. 

Бакијев је рекао да тренутно није у могућности да утиче на ситуацију у земљи и потврдио да се војска и полиција налазе у рукама опозиције, која и даље није у стању да заведе ред у земљи, пренела је киргиска агенција 24.кг.

Председник је у својој изјави упозорио да сву одговорност за нереде на улицама Бишкека сноси опозиција.

Бакијев је рекао у интервјуу за руски радио "Ехо Москве" да није напустио земљу, као што се спекулисало, и да се налази на југу Киргизије.

Опозициона лидерка Роза Отунбајева рекла је да ће она бити председница владе која ће "преузети законске обавезе". Нова привремена влада распустила је парламент.

Отунбајева је најавила да ће председнички избори бити одржани за шест месеци, како би се до тада припремио нови устав и организовало одржавање избора.

Током ноћи настављени спорадични сукоби демонстраната и припадника владиних снага. Већина продавница су опљачкане. Маса се кретала улицама које су прекривене кршом и срчом, дувајући у пиштаљке, и машући националним заставама.

И док опозиција тврди да је у нередима у Бишкеку убијено најмање 100 људи, Министарство здравља саопштило је да је погинуло 75 особа, а да је више од 1.000 повређено.

"У овом тренутку имамо много повређених. То су повреде од метака. Иако имамо добар тим, неке ипак морамо да упутимо у друге клинике. Не можемо свима да помогнемо. Повређене довозе у групама", каже лекар Акибек Доркмебајен.

Сједињене Америчке Државе верују да је влада у Киргизији и даље на власти, упркос тврдњама представника опозиције да је поднела оставку и да је председник Бакијев напустио престоницу.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки-мун изјавио је у Бечу да ће по хитном поступку у Киргистан послати специјалног изасланика Јана Кубиша, и упутио апел за смиривање стања у тој земљи.

Русија је послала 150 војника на војну базу Кант у Киргизији, који би требало да се побрину о безбедности руских породица у земљи захваћеној нередима.

Кубиш, бивши шеф словачке дипломатије и ранији генерални секретар Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС), сутра би требало да отпутује у Киргистан.

Председавајући ОЕБС-a, министар иностраних послова Казахстана Канат Саудабајев саопштио је да је именовао Занубека Карибзанова за специјалног изасланика за Киргизију и ускоро би требало да отпутује у ту земљу.

Карибзанов је заменик председника доњег дома скупштине Казахстана, председник казахстанско-киргијзијског међускупштинског одбора и бивши амбасадор.

Државне институције у рукама опозиције 

Јуче током дана, тражећи оставку председника Бакијева и ослобађање опозиционих лидера, стотине демонстраната заузело је скупштину, зграду председништва и државно тужилаштво.

Највећи сукоб владиних снага и демонстраната догодио се испред зграде председништва, када је на групу грађана отворена ватра из аутоматских пушака.

Председник Киргизије је у међувремену увео ванредно стање, а границе између Киргизије и Казахстана, као и Киргизије и Узбекистана су затворене.

Протести су почели испред канцеларије главне опозиционе странке у предграђу града. Полиција је употребила сузавац и шок бомбе да би растерала демонстранте. Ипак, демонстранти, наоружани челичним шипкама, успели су да се пробију до владине зграде.

Киргиске власти су пре два дана ухапсиле најмање 10 опозиционих лидера. Међу ухапшеним опозиционарима који су, како је навео државни тужилац Нурлан Турсункулов, приведени због "тешких злочина", налази се и бивши председнички кандидат Алмазбек Атамбајев.

Сукоби демонстраната и полиције у Бишкеку избили су дан после немира у граду Таласу, где су демонстранти захтевали оставку председника Курманбека Бакијева, који је дошао на власт 2005. године, пошто је његов претходник, Аскар Акајев, свргнут у насилним демонстрацијама.

Демонстранти су у Таласу, на северозападу Киргистана, заузели зграду регионалне управе и неколико сати држали гувернера Бејшена Болотбекова као таоца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару