Карикатуре разбеснеле Москву

Москва бесна због увредљивих карикатура објављених у јужнокорејском листу "Кореја Тајмс" и неумесних коментара аутора о терористичким нападима на московски метро. Дневник се, после демарша, извинио.

Министарство спољних послова Русије упутило је демарш Јужној Кореји због увредљивих карикатура на тему терористичких напада у московском метроу објављених у новинама "Кореја Тајмс", преноси Итар-Тас.

"Док речи саучешћа, туге и подршке стижу из свих крајева света, па и од председника Јужне Кореје Ли Мен Бака, овакав корак јужнокорејских новина је немогуће протумачити другачије него као исмевање жртава и вређање достојанства руских грађана, који су преживели страшну трагедију", наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

Карикатуре које описују терористичке нападе у московском метроу 29. марта објављене су у новинама "Кореја Тајмс" 30. марта и 1. априла.

На првој карикатури је представљена смрт са косом која позива путнике да уђу у вагон на коме је нацртана лобања. На другој карикатури, која је илустровала чланак у којем се критикује Русија, медвед у шубари са носом сличним носу руског премијера Владимира Путина плаче над уништеним возом.

Аутор чланка и карикатура, канадски новинар, критикује покушаје Кремља да представи рат са "чеченским борцима за независност" као део међународног проблема борбе са тероризмом.

На инсистирање амбасаде Јужне Кореје у Русији руководство новина се званично извинило за публикације увредљивих карикатура, али за смену уредништва која се догодила после скандала речено је да нема никакве везе са публикацијама.

На Интернет сајту јужнокорејских новина тренутно се налази мноштво коментара на енглеском језику који осуђују илустрације, а неки руски медији, приликом преношења вести о скандалу нису желели да прикажу саме карикатуре или су их приказивали у умањеном облику.

У терористичким нападима на московски метро 29. марта погинуло је 40 особа, 75 особа је још увек у болници, док је девет пацијената у веома тешком стању.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару