Путин на помену жртвама Катињске шуме

Премијер Владимир Путин први руски лидер који је одао пошту и положио венце у Катињској шуми, на месту у којој је по Стаљиновом наређењу 1940. године убијено 22.000 пољских заробљеника.

Премијер Русије Владимир Путин, као први руски лидер, допутовао је у Катињ да ода пошту хиљадама Пољака, војних заробљеника, стрељаних по наређењу Стаљина у Катињској шуми.

Путин је заједно са премијером Пољске Доналдом Туском положио венце у Катињској шуми крај Смоленска, у Русији, на 70. годишњицу тог ратног злочина над Пољацима.

Стрељање на основу Стаљиновог декрета од 5. марта 1940. године, почело је 4. априла и трајало све до маја 1940. године.

Масовне гробнице у Катињској шуми открили су Немци 13. априла 1943. године.

Западни савезници тада нису желели да верују да је војнике и цивиле које су после 17. септембра 1939. године из источних делова Пољске одвели у логоре у Совјетском Савезу, заиста ликвидирала совјетска тајна полиција, а не Немци.

Комеморативна свечаност почела је поподне екуменском молитвом за жртве у којој су учествовали великодстојници пољских хришћанских цркава, на челу са поглаваром Пољске православне цркве, архиепископом Савом, и представници пољских Јевреја и Муслимана.

Премијери су венце положили и на руском гробљу где су сахрањене хиљаде грађана Совјетског Савеза, жртве Стаљинових чистки 1937. и 1938. године, а и ту је одржана заједничка молитва.

Стаљин кривац за злочин

Са највише нестрепљења у Пољској се очекивао говор руског премијера над гробовима стрељаних пољских заробљеника. Путин је данас, како су се и надали, јасно поновио да је Стаљин кривац за злочин.

"Не могу се сакрити сећања на злочине. Пољска и Русија, као ниједан други народ успеле су да преживе све трагедије 20. столећа. У нашој држави врло је јасна оцена злочина тоталитарног режима и та оцена се не може ревидирати", рекао је Путин у Катину.

Руски премијер указао је да страдања у прошлости и заједничка историја спајају Русе и Пољаке.

"Нисмо у стању да изменимо то што се десило у прошлости, али можемо да сачувамо или откријемо истину, значи: историјску правду. Немамо морално право да оставимо наредним покољењима неповерење и непријатељство", рекао је Путин на крају говора.

Пољски премијер рекао је да је за Пољаке "увек било важно да на бојном пољу не остављамо своје погинуле".

За Пољску је важније да Русија скине ознаку "Поверљиво" са свих докумената о том злочину из својих архива и рехабилитује пољске официре, од пуког признања да су око 22.000 пољских војних заробљеника стрељали Совјети по наређењу Стаљина.

Москва то за сада одбија. До сада нису позната имена више од 3.800 пољских официра са такозване белоруске листе који су стрељани код Минска.

Породице катињских жртава кажу да нема потребе да се Путин данас извињава због злочина који је починио Стаљинов тоталитарни режим јер је то већ учинио Борис Јељцин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару