Праг спреман за Самит Русија - САД

Чешка престоница спремна за историјски тренутак. У замку Храдчани председници Русије и САД потписаће Споразум о ограничењу стратешког наоружања и смањењу нуклеарних арсенала. Чеси се надају да ће нови СТАРТ у историји остати забележен као Прашки споразум.

Чешка престоница Праг завршила је све припреме за историјски тренутак када ће у замку Храдчани, у четвртак, тачно у подне, председници Русије Дмитриј Медведев и САД Барак Обама потписати споразум о ограничењу стратешког наоружања и смањењу нуклеарних арсенала.

Амерички и руски председници потписаће споразум који је замена за СТАРТ, чије је важење истекло у децембру прошле године. Нови СТАРТ предвиђа да обе земље смање број нуклеарних бојевих глава на 1.550.

Пражани, који не воле велике скупове НАТО-а, ММФ-а или Европске уније, овог пута на самит гледају, пре свега као на добру рекламу, јер нико не би могао да плати да се њихов замак Храдчани нађе у ударним вестима свих медија широм света.

Због историјског искуства са Совјетским Савезом, у Чешкој се истиче да је Барак Обама наиван, а како је рекао бивши вицепремијер Александар Вондра, споразум ни нема значај ако га не поштује Иран. Са друге стране, Чеси се надају да ће нови СТАРТ ући у историју као Прашки споразум, преноси агенција Бета.

У Праг осим Медведева и Обаме, на сусрет са америчким председником стижу и шефови држава или влада 11 источноевропских земаља, али и хрватска премијерка Јадранка Косор, као представница земље која прва следећа треба да прошири редове Уније, а већ је савезник САД у НАТО-у.

Полиција у приправности 

Обавештајне службе и полиција, иако немају наговештаје о могућој претњи по безбедност државника, током три дана ангажоваће 5.000 полицајаца, а на дан руско-америчког самита на улицама Прага биће ангажовано 1.500 полицајаца.

"Тај самит по значају превазилази све што смо до сада организовали у оквиру НАТО-а, или ММФ-а или ЕУ", рекао је о до сада невиђеним мерама безбедности чешки министар унутрашњих послова Мартин Пецина.

Обезбеђивање самита компликује то што ће двојица председника преноћити у хотелима у центру Прага, Медведев у хотелу близу Карловог моста, а Обама у Хилтону, који је нешто даље од туристичких траса.

Од данас па до петка, Праг ће бити паралисан, а главна туристичка атракција, Храдчани, биће неколико дана затворена. Пражане и туристе у чешкој престоници очекују и повремена кашњења авиона од око 20 минута, биће измењене трамвајске трасе. Пражани морају да се помире и са повременим заустављањем саобраћаја.

За разлику од прошлог априла, када је Обама испред Храдчана Пражанима и Европљанима изнео своју визију света без нуклеарног оружја, овога пута руски и амерички председници неће се обраћати грађанима.

Нови СТАРТ није револуција 

Дмитриј Медведев стиже у Праг вечерас, када ће се састати са чешким председником Вацлавом Клаусом, који је дан уочи састанка оценио да "нови СТАРТ" није револуција у разоружању, али ће након њега уследити даљи крупни кораци.

"Споразум је потребан корак на путу ка даљем смањењу нуклеарног арсенала. Споразум није револуција у разоружању, али има смисао као сигнал. Има наговештаја да ће после њега уследити нови одважнији кораци у истом правцу", написао је Клаус у чланку за чешки дневник "Млада фронта Днес".

Клаус је нагласио да је то што се споразум о контроли нуклеарног наоружања потписује баш у Прагу, велика част и критиковао је оне којима се не свиђа то што Чешка тако може да изгледа као некакав мост између Истока и Запада, када она саму себе дефинише као Запад.

"У оквиру НАТО-а ми смо савезници једне од страна која сутра потписује споразум, САД, а истовремено имамо врло разуман интерес да одржавамо добре односе са Русијом", написао је чешки председник.

Руском председнику ће се у четвртак ујутру у главном граду Чешке придружити амерички колега Барак Обама. Пре него што замку Храдчани потпишу споразум и обрате се новинарима, двојица председника ће обавити разговор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару