Ходорковски затражио одбацивање оптужнице

Бивши руски нафтни магнат Михаил Ходорковски сведочио на суду у Москви. Ходорковски, који се сумњичи да је проневерио 30 милијарди долара, затражио од суда да одбаци оптужницу јер је, како је истакао, случај намештен.

Први пут од када је почело његово друго суђење пре више од годину дана, бивши руски тајкун Михаил Ходорковски сведочио је на суду у Москви. 

Ходоровски, оптужен за проневеру 30 милијарди долара, затражио је од суда да одбаци оптужницу јер је случај "намештен", а тужилаштво није успело да изнесе никакве уверљиве доказе против њега.

"Сматрам да је овај случај политички и корумпиран и да иза њега стоје моји противници, који не желе да будем слободан", изјавио је Ходоровски на почетку изношења одбране.

Бивши власник нафтне компаније "Јукос" рекао је да је оптужен за крађу 350 милиона тона нафте, на основу извора који нису наведени у истрази и додао да није представљена никаква документација о заплени или продаји нафте.

Оптужница је, према његовим речима, намештена и нелогична пошто је немогуће украсти 350 милиона тона нафте, јер је то, како је истакао, више него што је "Јукос" могао да произведе у периоду наведеном у оптужници.

Браниоци тврде да су оптужбе "смешне" и да је Ходорковски оптужен зато што се супротставио бившем руском председнику Владимиру Путину, који је и на функцији премијера ништа мање моћан.

Ходорковски је осуђен на осам година затвора 2005. године због утаје пореза. Против њега се води други процес у коме, ако буде утврђена кривица, може да добије више од 20 година затвора.

Његов пословни партнер Платон Лебедев, иначе саоптужени Ходорковским, данас је први сведочио пред судом и рекао да је суђење "труло". Лебедев је тражио изузеће судије који онда објавио кратак прекид суђења.

Михаил Ходорковски је био најбогатији човек у Русији који је водио нафтни гигант "Јукос". Већи део своје прве затворске казне провео у затвору у Сибиру, али је прошле године пребачен у затвор у Москви, како би могао да присуствује новом суђењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару