Обамин нуклеарни заокрет

Нова стратегија Барака Обаме сужава могућност употребе америчког нуклеарног оружја. САД неће нуклеарно оружје употребити чак ни узвраћајући на напад хемијским или биолошким наоружањем. Изузеци - Иран и Северна Кореја.

Амерички председник Барак Обама најавио је промену нуклеарне стратегије САД, како би се значајно сузили услови под којима би та држава употебила атомско оружје, чак и у одбрани, чиме се уклања већина нејасноћа, које су намерно задржане у америчкој нуклеарној политици још од почетка Хладног рата.

По први пут, САД се обавезују да неће употребити нуклеарно оружје против држава које га не поседују, односно поштују Споразум о неширењу атомског наоружања, чак и кад би се САД нашле на удару биолошког или хемијског оружја, пише "Њујорк тајмс".

Обама је, међутим, рекао да је направио места за изузетке, као што су Иран или Северна Кореја, који крше или су се повукли из тог најважнијег међународног споразума којим се зауставља ширење нуклеарног оружја у свету.

"Променили смо редослед приоритета да би спречили нуклеарни тероризам и ширење нуклеарног наоружања, смањујемо број и улогу нашег нуклеарног арсенала док истовремено обезбеђујемо ефикасан и безбедан систем, како бисмо заштитили нашу нацију и савезнике", рекла је државна секретарка Хилари Клинтон. 

Клинтонова је истакла да се новом стратегијом САД први пут обавезују да неће употребити нуклеарно оружје против држава које га не поседују, чак и у случају да су нападнуте биолошким или хемијским оружјем.

Оштар заокрет

Обећање дато пре годину дана у Прагу, да ће се залагати за свет без нуклеарног оружја, за шта је одликован и Нобеловом наградом за мир, Барак Обама почео је да спроводи у дело. Америчка администрација објавила је у Пентагону нову нуклеарну доктрину.

Говорећи о свом приступу нуклеарној безбедности, само један дан пре формалног објављивања своје нове стратегије, Обама је своју политику описао као део ширих напора да се свет приближи ситуацији у којој ће производња нуклеарног оружја бити застарела, и да се створе иницијативе да би земље одустале од нуклеарних амбиција.

Обамина стратегија представља оштар заокрет у односу на ону коју су усвојили његови претходници и њоме се тражи модернизација нуклеарног става нације у складу са новим временом, у коме отпадничке државе и терористичке организације представљају већу претњу него традиционалне силе, као што су Русија и Кина.

"Њујорк тајмс" оцењује да ће Обамина доктрина сигурно изазвати контроверзе, како међу конзервативцима који упозоравају на разводњавање најјачег средства одвраћања, тако и међу либералима, који су очекивали бланко изјаву да САД неће никада прве употребити нуклеарно оружје.

Објављивањем нове стратегије, познате као Преглед нуклеарног става, отвара се девет интензивних дана нуклеарне дипломатије усмерене ка смањењу наоружања.

Споразум о смањењу наоружања 

Нова стратегија увод је у закључивање Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања - СТАРТ 2, који ће 8. априла у Прагу потписати председници Америке и Русије.

"Нови руско-амерички споразум о нуклеарном разоружању сведочи о новом степену поверења у односима бивших непријатеља из времена Хладног рата, и одражава нови ниво поверења између Москве и Вашингтона", истакао је министар спољних послова Русије, Сергеј Лавров.

Сједињене Државе и Русија заједно поседују 95 одсто светског нуклеарног арсенала. Нови СТАРТ предвиђа да обе земље смање број нуклеарних бојевих глава на 1550.

Следеће седмице у Вашингтону Барак Обама ће бити домаћин светским лидерима на самиту посвећеном нуклеарној безбедности.

"Све нуклеарне државе, посебно Русија и Америка, у обавези су да раде на разоружању. У супротном, довешће у питање споразум о не ширењу нуклеарног оружја и отежаће решавање проблема Ирана и Северне Кореје", рекао је стручњак за нуклеарну безбедност, Владимир Орлов.

У Прагу се ужурбано обављају последње припреме за историјски руско-амерички самит у замку Храдчани.

Иако је Москва поново позвала Америку да одустане од изградње ракетног штита у Европи, како је најављено, Барак Обама ће у четвртак, на вечери са лидерима централне и источне Европе у Прагу, потврдити да нуклеарно разоружање неће нарушити америчке планове о противракетној одбрани у Европи.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару