Руско оружје у Венецуели

Све интензивнија војна сарадња Русије и Венецуеле могла бу ускоро достићи пет милијарди долара, изјавио руски премијер Владимир Путин. Вашингтон забринут, сматра да може доћи до дестабилизације у региону Латинске Америке.

Руски премијер Владимир Путин је у Москви, по повратку из Венецуеле, где је разговарао са председником те земље Угом Чавезом, рекао да би продаја руског оружја тој латиноамеричкој земљи могла да достигне пет милијарди долара.

Арсенал оружја, који ће бити испоручен Венецуели, чине између осталог, 100 тенкова Т-72 и Т-90, 24 борбена авиона "сухој", више десетина хеликоптера и нових усавршених противавионских ракетних система С-300, наводе руски извори.

Путин је у главном граду Венецуеле, Каракасу, обећао да ће Русија наставити да продаје оружје Венецуели, која је од 2005. године до данас купила руско оружје у вредности од четири милијарде долара, укључујући хеликоптере, бомбардере и 100.000 калашњикова.

Руски премијер је, како преносе медији, додао ће његова земља Венецуели дати кредит од 2,2 милијарде долара, које ће бити употребљене за нове уговоре о куповини оружја, као што је Чавес најавио прошле године.

Председник Венецуеле Уго Чавес, који је већ дуго велики противник САД, тврди да "он и Путин не граде савез против те земље".

Чавес је постао близак Русији, Ирану и Кини, док истовремено критикује америчку политку, а његово залагање за сузбјиање америчког утицаја у свету и изградњу "мултиполарног света" наишло је на одобравање у Москви.

"Наш циљ је успостављање веће демократије у уравнотеженом и мултиполарном свету, а сарадња Русије и Венецуеле у овом контексту има посебан значај", рекао је Путин.

Венецуела је признала Абхазију и Јужну Осетију, аутономне територије које су се отцепиле од Грузије. Тада је председник Русије Дмитриј Медведев изјавио да ће Венецуела од Русије добити сво наоружање које затражи, наводи Ројтерс.

Вашингтон је забринут због "војне сарадње Русије  и Венецуеле", наглашавајући да то може довести до трке у наоружању у региону Латинске Америке.

Свестрана сарадња две државе

Иначе, током посете руског премијера Владимира Путина Каракасу потписан је 31 споразум о сарадњи у многим областима, од енергетике, преко авионског саобраћаја, до пољопривреде.

Нуклеарна енергија је била једна од многих области сарадње о којима је разговарано током прве Путинове посете овој латиноамеричкој држави и наговештено је да ће Русија помоћи Венецуели да изгради прву нуклеарну електрану.

"Ми смо спремни да почнемо са прављењем плана изградње прве нуклеарне електране, очигледно у мирнодопске сврхе", изјавио је председник Венецуеле Уго Чавес.

Договорено је и да ће Русија платити више милиона долара за права да тражи нафту у појасу реке Ориноко, на истоку Венецуеле, и да ће помоћи тој земљи да изгради сопствену свемирску индустрију, укључујући објекат за лансирање сателита.

Кафа и какао из Венецуеле у Русији

Истичући да се Русима не може испоручивати било каква кафа, Чавес је објаснио да треба да се изабере права узгајивачка област и унапреди производња.

Русија је у јануару укупно увезла 5.900 тона кафе у зрну, у вредности 16,2 милиона долара, док је у истом месецу 2009. увезла 6.200 тона, за 16,3 милиона долара.

Ројтерс подсећа да је венецуелански председник у августу прошле године национализовао две највеће домаће пржионице кафе "Фама де Америка" и "Кафе Мадриф", пошто их је претходно оптужио за нелегалан извоз.

Чавес је истакао да је Москва заинтересована и за куповину венецуеланског какаоа и чоколаде, као и да би његова земља волела да се на руској увозној листи наће и венецуеланско цвеће.

Путин је, у оквиру посете Венецуели, у Чавесовој председничкој палати разговарао и са председником Боливије Евом Моралесом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару