За Хаити 250 милиона долара

Светска банка обећала помоћ Хаитију од 250 и отписивање дуга од 39 милиона долара. До 2011. године помоћ овој земљотресом разореној земљи готово 500 милиона долара.

На Међународној донаторској конференцији одржаној у Њујорку, Светска банка је обећала да ће помоћи Хаитију са 250 милиона долара. Такође, отписаће хаићански дуг од 39 милиона долара.

Укупна вредност помоћи, у земљотресу разореној карипској држави, до 2011. године, уз раније најављену помоћ, достићи ће 479 милиона долара, наводи се у саопштењу.

Отписивање дуга Хаитију омогућено донацијама 14 чланица Светске банке, међу којима је 11 европских земаља, Канада, САД и Јапан.

Међународном донаторском конференцијом за бољу будућност Хаитија, председавали су генерални секретар УН Бан Ки Мун, америчка државна секретарка Хилари Клинтон и председник Хаитија Рене Превал.

На конференцији су учествовали представници 138 земаља, више међународних организација попут Светске банке и Међународног монетарног фонда, као и невладиних организација и дијаспоре Хаитија.

Бан Ки Мун је рекао да је Међународна заједница била уједињена и показала солидарност са народом Хаитија.

"Конкретним акцијама пријатељи те земље прикупили су много више новца од очекиваног", рекао је Бан.

"Морамо да искористимо шансу коју сада имамо. Апелујем на сународнике да схвате напоре које тренутно чини међународна заједница и одговорност коју као држава имамо да одговоримо брзо и адекватно", рекао је Рене Превал, председник Хаитија.

Хилари Клинтон, америчка државна секретарка рекла је да ће обнову Хаитија предводити тамошње власти.

"Она ће бити свеобухватна, одговорна, јавна, координисана и усредсређена на постизање резултата", рекла је Клинтонова.

Клинтонова је на отварању Донаторске конференције у седишту УН најавила да ће САД на име дугорочне помоћи Хаитију издвојити 1,15 милијарди долара.

Милијарду евра од ЕУ

Роберт Зелик, председник Светске банке каже да је "ово прилика да се ствари учине другачијим.

Амерички председник Барак Обама раније обећао је 2,8 милијарди долара за "хитне и основне потребе" народа Хаитија.

Шефица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон најавила је да ће Европска унија издвојити око 1,2 милијарде евра за Хаити.

Сума од 3,8 милијарди долара у наредних 18 месеци је само први део пакета од 11,5 милијарди долара који Превалова администрација тражи за обнову школа, болница, судница и насеља уништених у земљотресу.

Влада Хаитија је тражила и 350 милиона долара директне буџетске подршке, што је према речима изасланика УН на Хаитију Едмона Мулеа, кључно за даљи напредак земље.

У разорном земљотресу који је 12. јануара погодио престоницу Хаитија Порт о Пренс погинуле је око 223.000 људи, око 310.000 је повређено, а више од милион је остало без домова, подаци су које је објавио Национални биро за хуманитарна питања Хаитија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару