Међународни кривични суд о Кенији

Све веће шансе да се кенијски лидери суоче са судским процесом. Међународни кривични суд у Хагу одобрио истрагу о сукобима након председничких избора у Кенији 2007. године.

Међународни кривични суд одобрио је истрагу о сукобима после председничких избора у Кенији 2007. године чиме се повећава шанса да се кенијски лидери суоче са судским процесом у Хагу.

Тужилац је поднео поверљиву листу од 20 имена оних који "сносе највећу одговорност" за постизборна дешавања у Кенији крајем 2007. године.

"Међународни кривични суд ће урадити свој део, али Кенијци ће предводити", навео је тужилац тог суда Луис Морено-Окампо и додао да неће бити "имунитета за оне најодговорније", преноси Ројтерс.

Морено-Окампо је у новембру прошле године покренуо прелиминиран истрагу о могућим ратним злочинима у Кенији где су политички лидери организовали и спровели нападе на цивиле када је 1.220 људи убијено, на стотине силовано и више од 350.000 присилно пресељено током етичких сукоба који су избили после "спорних" председничких избора.

Коментаришићи одлуку суда, заменик председника кенијске Националне комисије за људска права Омар Хасан оценио је да је Морено-Окампово саопштење веома важно због "борбе против имунитета у Кенији".

На стотине људи је убијено после 27. децембра 2007. године када су одржани председнички избори на којима је званично победио актуелни шеф државе Мваи Кибаки, мада је опозиција тврдила да су изборни резултати намештени и да је победу, заправо однео његов противкандидат и лидер опозицијскога Наранџастог демократског покрета (ОДМ) Раил Одинга.

Морено-Окампо је раније истакао да су се високи политички и бизнис лидери ОДМ и Кибакијеве Партије за национално уједињење "руководили политичким циљевима за задржавање или стицање моћи", а у саопштењу је нагласио да је круцијално Кибакијева и Одингова "привржености правди и сарадњи".

Међународни кривични суд основан 2002. године као први стални суд за суђење појединцима за геноцид, ратне злочине и друге круцијална угрожавања људских права и да је Кенија једна од 111 земаља која је ратификовала Римски статут о оснивању тог суда у Хагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару