Одштета због "транспорта смрти"

Пољски, руски, белоруски и украјински логораши и затвореници из Другог светског рата, траже одштету од немачких железница, наводећи да је "Дојче рајхсбан", на "транспортима смрти", током рата зарадио најмање 445 милиона евра.

Логораши и затвореници одвођени на принудни рад током Другог светског рата из Пољске, Русије, Белорусије и Украјине затражили су од немачких железница да им исплати одштету. Они сматрају да је "Дојче рајсхбан" зарадио стотине милионе евра, превозећи их током рата.

"Ми смо људи који су преживели транспорте смрти. 'Дојче рајхсбан' је наплаћивао сваки километар трасе којом нас је превозио до затвора и до места ликвидације. 'Дојче рајхсбан' се обогатио учествујући у том масовном злочину", наводи се у писму бивших логораша и затвореника из четири земље управи "Дојче бана", наследника железница Трећег рајха.

Иницијативу, да се од немачких железница тражи заједнички одштета, покренуле су организације пољских жртава Другог светског рата. Подршку им је пружила и Фондација пољско-немачког помирења.

У јануару ове године слично писмо немачким железницама послали су сами Пољаци, који су преживели транспорте у логоре, затворе и на принудни рад, али им "Дојче бан" није одговорио. Због тога су се у петак у Варшави, састали представници пољских са представницима две руске, три украјинске и четири белоруске организације логораша и затвореника.

"То је следећи корак у нашим настојањима да добијемо помоћ од немачких железница, као наследника 'Дојче рајхсбана', који је на транспортима зарадио најмање 445 милиона евра током Другог светског рата", изјавио је председник Фондације пољско-немачког помирења Даријуш Павлош пољском дневнику Жечпосполита.

Некадашњи "клијенти против своје воље" Хитлерових железница желе да искористе чињеницу да "Дојче бан" ове године прославља 175 година постојања. Ако њихов апел немачким железницама не уроди плодом, пољске организације су најавиле да ће одштету тражити судским путем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару