Победа Алавија у Ираку

Партија бившег премијера Ијада Алавија освојила највише места у ирачком парламенту. Уочи објављивања коначних резултата недалеко од Багдада изведена два терористичка напада, у којима су погинуле 42 особе.

Коалиција бившег ирачког премијера Ијада Алавија освојила је већину места у националном парламенту према прелиминарним резултатима које је објавила Независна изборна комисија.

Алавијева коалиција "Иракија" освојила је 91 место у парламенту, док је коалиција садашњег премијера Нурија ал-Маликија "Правна држава" освојила 89 места, преноси Ројтерс.

Треће место и 70 места у парламенту на изборима одржаним 7. марта освојила је "Ирачка национална алијанса", групација која представља арапске муслимане шиите и блиска је Ирану.

Шиити су већинско становништво у суседним Ираку и Ирану, док су Арапи муслимани сунити, у мањини.

Ројтерс оцењује да је, због веома мале разлике између водећих коалиција и снажне подршке Алавију у северним провинцијама у којима су већинско становништво сунити, веома могуће да преговори о формирању нове владе буду дуги и доведу до размирица.

Уочи објављивања резултата избора, у источној ирачкој провинцији Дијала изведена су два бомбашка напада у којима су погинуле 42 особе, а повређено 65 људи, саопштила је ирачка полиција.

Експлозија аутомобила-бомбе и бомбе постављене поред пута догодила се у граду Халис, на око 80 километара северно од Багдада, јавио је Ројтерс.

Више стотина следбеника актуелног премијера окупило се у згради провинцијске владе у Багдаду, захтевајући поновно пребројавање гласова, а тврдње о неправилностима на изборима изнеле су све водеће политичке странке.

Стране дипломате и стручњаци забринути су због могућег обнављања насиља у Ираку уколико странке које на изборима изгубе одбију да прихвате резултате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару