Потонуо јужнокорејски патролни брод

Патролни брод јужнокорејске морнарице са 104 члана посаде потонуо у Жутом мору, у близини спорне границе са Северном Корејом. Спасено 58 морнара. Разлог потонућа непознат.

Брод јужнокорејске морнарице потонуо је у Жутом мору недалеко од острва Баенгњеонг, под контролом Јужне Кореје, у близину морске границе са Северном Корејом. Спасилачке екипе извукиле 58 морнара, док се остали воде као нестали.

Медији у Јужној Кореји су у првим реакцијама јављали да је брод највероватније погођен севернокорејским торпедом, али је касније читава прича спласнула, јер је прегледом сателитских снимака утврђено да се у близини није налазио ни један брод морнарице Северне Кореје.

Јужнокорејски брод је, након што се наводно чула експлозије, испалио пројектил у правцу севера, ка неидентификованом пловилу, што потврђује сумње да је био нападнут, јавила је јужнокорејска новинска агенција Јонхап.

"Брод је почео да тоне после експлозије у његовом задњем делу", саопштила је јужнокорејска морнарица, која је навела да "није познат прави узрок инцидента".

Нешто касније, испоставило се да је неидентификовани брод у ствари јато птица, које је преварило радаре.

Инцидент се догодио у близини спорне границе између две Кореје у Жутом мору, код западне обале Корејског полуострва.

Ванредни састанак политичког врха

Председник Јужне Кореје сазвао је хитан састанак са министрима у Влади. Портпаролка председничке Плаве куће у Сеулу Ким Еун-хје изјавила је да је преурањено говорити о томе шта је изазвало потапање брода.

Брод који је тежак готово 1.500 тона почео је да тоне око 22.45 по локалном времену.

Граница у Жутом мору била је поприште тешких поморских сукоба 1999. и 2002. године, а у размени ватре прошлог децембра, један севернокорејски патролни брод је запаљен. У том нападу један војник је погинуо.

Данашњи инцидент догађа се у тренутку ескалације напетости у том подручју. Наиме, Северна Кореја запретила је невиђеним нуклеарним нападима свом јужном суседу и Сједињеним Државама, након што је у једним јужнокорејским новинама објављен чланак према којем две капиталистичке савезнице планирају рушење комунистичког режима у Пјонгјангу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару