Нови СТАРТ 8. априла

Председник САД-а Барак Обама и Русије Дмитриј Медведев потписаће 8. априла у Прагу нови споразум о ограничењу нуклеарног наоружања. Споразум предвиђа смањење нуклеарног арсенала за четвртину.

Председници Русије и САД Дмитриј Медведев и Барак Обама су се у телефонском разговору договорили да 8. априла у Прагу потпишу нови руско-амерички споразум о нуклеарном наоружању.

То је новинарима пренела портпарол Кремља Наталија Тимакова и додала да је председник Медведев оценио да нови споразум "одражава баланс интереса обе стране".

Портпарол Кремља изјавила је да Медведев и Обама сматрају да је "главни задатак после потписивања документа његова ратификација".

Тимакова је саопштила да су се председници договорили да у Прагу размотре питања билатералне сарадње и најактуелније проблеме међународне политике.

"Споразум предвиђа смањење нуклеарног арсенала САД-а и Русије за четвртину - две стране ће задржати 700 ракета, подморница и бомбардера и моћи ће да имају највише 1.550 нуклеарних бојевих глава", објаснио је Сергеј Лавров, руски министар спољњих послова.

Главни град Чешке је одабран за место потписивања, јер је прошлог априла председник Америке ту објавио своју визију света без нуклеарног наоружања.

"На много начина нуклеарно наоружање представља најмрачније дане Хладног рата и највећу претњу нашег доба", изјавио је Барак Обама, председник САД и додао да је начињен корак напред у напуштању заоставштине ХХ века и градње сигурније будућности.

Итар-Тас наводи да је једно од најтежих питања било повезивање офанзивног наоружања са одбрамбеним, односно системом противракетне одбране коју ствара САД.

Агенција подсећа да је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков прошле недеље потврдио да се о том проблему "захваљујући упорним напорима дошло до избалансираног решења".

Нови споразум треба да замени СТАРТ-1, који су бивши СССР и САД потписале у јулу 1991, а који је истекао 5. децембра прошле године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару