"Дајмлер" у мито афери

Немачка корпорација "Дајмлер" пристала да плати одштету америчком правосуђу, од скоро 200 милиона долара, због давања мита у више земаља. У истрази, међу 22 државe, и Србија, Црна Гора и Хрватска.

Немачки произвођач аутомобила "Дајмлер" пристао је, у вансудском поравнању, да плати 185 милиона долара одштете , да би се окончала дуготрајна истрага америчких власти које су нашла да је компанија дала милионе долара као мито у 22 земаља широм света.

Међу земљама у којима је Даимлер подмићивао наводе се Србија, Црна Гора, Хрватска, али и Кина, Русија, Египат, Грчка, Мађарска, Обала Слоноваче, Летонија, Литванија, Ирак, Нигерија,Тајланд, Турска, Узбекистан, Индонезија и Вијетнам.

"Дајмелер" је, на пример, у Хрватској дебело "подмазивао" одлуке о куповини његових ватрогасних кола.

У Туркменистану, који је одлучивао о додели послова за програм "Нафта-за-храну" у Ираку, "Дајмлер" је поклонио 300.000 долара вредан блиндирани "мерцедес бенз С класе", како би се надлежни "одобровољио" да у уносни посао увуче и ту немачку фабрику.

"Дајмлер" је, рецимо, неименованим особама из руске Владе платио више од три милиона евра мита, да би у Русији добио послове вредне скоро 65 милиона евра.

Како пише њујоршки "Вол стрит џорнал", поравњањем је окончана истрага америчког Министарства правосуђа о томе да ли је "Дајмлер" прекршио америчке законе против корупције, као и паралелна истрага америчке комисије за берзе и хартије од вредности (СЕЦ), која је покренута приватном тужбом 2004. године.

У склопу поравнања, "Даимлер" ће исплатити 93,6 милиона долара на име трошкова истраге Министарства правосуђа и 91,4 милиона долара за истрагу СЕЦ.

Уз то, "Дајмлер" је пристао да призна да је кршио амерички Закон о корупцији, пише "Вол стрит џорнал", позивајући се на упућене у погодбу. 

Представник "Дајмлера" је одбио да говори о појединостима споразума пре рочишта, заказаног за 1. април.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару