Нови СТАРТ у Прагу

Спорзум САД и Русије о разоружању, који треба да наследи стари СТАРТ, Барак Обама би желео да потпише у Прагу, јер је априла прошле године у чешкој престоници изнео своју визију света без нуклеарног оружја.

Амерички председник Барак Обама би желео да следећег месеца у Прагу, са председником Русије Дмитријем Медведевим, потпише нови уговор Сједињених Америчких Држава и Русије о разоружању, који треба да наследи стари споразум СТАРТ, пишу прашке Хосподаржске новини.

Обама даје предност чешкој престоници за потписивање новог америчко-руског споразума о разоружању, јер је управо априла прошле године у Прагу изнео своју визију света без нуклеарног оружја, сазнао је лист из неколико неименованих дипломатских извора.

"Та симболика је за Обаму врло важна. За њега би сигурно било јако згодно када би са потписаним уговором могао да дође на глобални антинуклеарни самит који је заказао за 12. и 13. април у Вашингтону", рекао је чешком дневнику неименовани дипломата.

Обама и Медведев су се прошлог јула договорили да ће потписати "нови СТАРТ". Већ тада Праг је помињан као један од градова у коме би двојица државника ставили потписе на споразум.

Иако преговори о новом СТАРТ-у још увек нису приведени крају, дипломате се надају да би посао могао да буде успешно окончан до 6. априла, када Медведев долази у посету Словачкој, па би могао би да продужи за Праг 7. и 8. априла.

Чешко министарство иностраних послова до прошле недеље није имало никакав захтев да се та церемонија одржи у Прагу а портпарол МИП-а Филип Канда је тада рекао да захтев није добила ни канцеларија чешког председника Вацлава Клауса.

"Преговори о новом споразуму, који ће наследити СТАРТ још нису завршени. За сада не можемо ништа званично да потврдимо", рекао је Канда за Хосподаржске новини.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров недавно су саопштили да је преостало да се договоре само технички детаљи споразума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару