САД одлучно против нарко картела

Након што су обећале помоћ Мексику у борби против наркобанди, које представљају озбиљну претњу по безбедност две државе, САД увеле санкције члановима два наркокартела.

Дан пошто је државни секретар САД Хилари Клинтон, обећала помоћ Мексику у борби против наркокартела, који све више угрожавају безбедност друштва, Министарство финансија САД увело је санкције за 54 члана две наркобанде.

Министарство финансија САД тврди да су чланови наркобанди одговорни за недавна убиства близу мексичко-америчке границе и истиче да су санкције наметнуте главим људима из моћног Заливског картела и његовог некадашњег крила Лос Зетас.

Појединцима који су стављени на америчку листу "посебно означених трговаца наркотицима" биће замрзнута сва имовина коју имају под надлежношћу САД, а Американцима је забрањено да послују са њима.

Америчко министарство је раније те две банде и њихове вође ставило на црну листу значајних иностраних трговаца наркотицима, а данашња мера уперена је против трговаца наркотицима, убица, особа које се баве прањем новца који подржавају два наркокартела.

Многи од њих контролишу трговину дрогом у мексичким државама Тамаулипас и Нови Леон и неким другим деловима државе, а против неких од њих су већ подигнуте оптужнице за трговину наркотицима у САД.

Мере уведене против припадника Заливског картела и Лос Зетас сличне су мерама које се уводе против спонзора терориста и кријумчара оружјем, а којима се настоји да буде блокиран приступ међународном банкарском систему.

Време за решавање социјалних питања  

Аричка државна секретарка Хилари Клинтон, која се у уторак састала у Мексику са председником Фелипеом Калдероном и шефицом мексичке дипломатије Патрисијом Еспинозом, истакла је да је време за решавање дубљих социјалних питања која подстичу трговину наркотицима.

"Посебно је било драматично у граду Сиудад Хуарезу. То је само последње, ужасно подсећање на то колико морамо да радимо заједно", рекла је америчка државна секретарка.

Расправа о трговини наркотицима, после убиства троје америчких држављана из конзулата у граду Сиудад Хуарезу, покренула је питање шта администрација у Вашингтону може да учини да би се повећала безбедност у пограничном региону, а да то не буде сматрано америчким мешањем у унутрашње ствари суседа.

Клинтонова је рекла да је познато да потражња за наркотицима у великој мери подстиче илегалну трговину наркотицима и да се у обрачунима нарко банди користи ватрено оружје набављено у Америци.

"Сједињене Државе раде свој део посла и помажу Мексику да превлада те изазове", истакла је америчка државна секретарка.

Без успеха у борби против нарко картела

Председник Фелипе Калдерон дошао је на власт пре четири године када је и покренуо велику акцију против нарко картела. Размештено је више од 40.000 војника у најугроженије области.

Остварен је известан успех јер су уклоњени неки од нарко босова, али се рат између нарко картела отео контроли, што је узнемирило Мексиканце, стране инвеститоре, туристе, али и америчку администрацију.

Безбедносни аналитичар Алберто Ислас сматра да није постигнут напредак.

"Неки нарко ланци су прекинути, али то не значи много. Битке су добијене, али није било напретка. Разлог је у томе што је тржиште дроге огромно и даље расте, а Мексико је веома важна транзитна земља за улазак дроге на америчку територију", рекао је Ислас.

Антонио Мундо из Сиудад Хуарез каже да су грађани узбуђени због насиља којег су сведоци и о чему читамо у новинама.

"Као грађанин Сиудад Хуареза, забринут сам за своју породицу, земљу, а размишљам и да напустим Мексико јер су због тога мање инвестиције у земљу. Не могу да кажем да ли ће владина стратегија на крају бити успешна, али се као грађани надамо томе", рекао је Мундо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару