Папино извињење жртвама педофилије

Након што је католичка црква у Ирској доспела у кризу због вишедеценијског заташкавања сексуалног злостављања деце, које су вршили њени свештеници, папа Бенедикт XVI упутио писмо извињења. Ирски кардинал задовољан. Жртве разочаране.

Папа Бенедикт XVI извинио се жртвама педофилије свештеника католичке цркве у Ирској и рекао да због тога осећа срамоту и кајање.

"Ви сте претрпели велику патњу и искрено ми је жао због тога", поручио је папа у пасторалном писму без преседана, којим се папа обратио жртвама, преносе агенције.

Папа је у писму најавио и да ће Ватикан спровести формалну истрагу у ирским бискупијама, верским школама и манастирима који су умешани у скандал и рекао да је спреман да лично разговара са жртвама.

Католичка црква у Ирској доспела је у кризу због вишедеценијског заташкавања сексуалног злостављања деце, које су вршили њени свештеници, због чега су четворица бискупа поднела оставку, а црква је упутила јавно извињење жртвама.

У извештају, који је подржала ирска влада, наведено је да је католичка црква у Ирској, а нарочито даблинска надбискупија, заташкавала распрострањену педофилију својих свештеника у периоду од 1975. до 2004. године.

Злостављачи издали вернике 

Папа саме злостављаче описује оштрим речима и каже да су издали поверење верника, осрамотили цркву и да због тога сада морају да одговарају пред Богом и цивилним судовима.

Папа је оптужио ирске бискупе да нису поштовали закон своје сопствене цркве када су заташкавали педофилију свештеника који су им били подређени, уместо да их најстрожије казне.

Међутим, не критикује их због тога што нису пријавили случајеве злостављања полицији и само каже да су "направили озбиљне грешке и да сада морају наставити да сарађују са цивилним властима".

Ирски надбискуп, кардинал Шон Брејди оценио је да ће доћи до "препорода" цркве у Ирској, после писма поглавара Римокатоличке цркве, папе Бенедикта XVI.

"Молимо се како би пасторално писмо наше светости папе постало почетак великог препорода и наде за цркву у Ирској и то под заштитом предобре Богородице", рекао је кардинал на миси у Армару, у Северној Ирској, где је пренео писмо папе.

Жртве разочаране писмом извињења

Међутим, жртве педофилије веома су разочаране папиним писмом извињења. Сматрају да Ватикан није признао одговорност за злочине и није тражио оставку поглавара католичке цркве у Ирској, кардинала Шона Брејдија, што су организације које представљају жртве захтевале.

После скандала у Ирској, на видело је изашло на стотине случајева сексуалног или физичког злостављања деце које су вршили свештеници католичке цркве у Немачкој, Аустрији и Холандији.

И сам папа се нашао на мети критика када је откривено да је свештенику из минхенске надбискупије, осумњиченом за злостављање деце 1980. године, било дозвољено да настави са радом на другом месту, у време када је Бенедикт XVI био надбискуп диоцеза Минхен и Фрајзинг.

Од почетка марта у Холандији је стигло најмање 1.100 пријава о сексуалном злостављању католичког свештенства између 1950. и 1970. године саопштила је Католичка црква у Холандији.

"Било је око 1.000 пријава", изјавио је портпарол цркве Питер Кохнен и додао да су пријаве поднете епископалној консултативној комисији. Ту комисију је основалала холандска Католичка црква 1995. године како би помогла жртвама сексуалног злостављања свештенства.

Комисија и Конференција холандских верских институција, у којој има око 190 верских институција, саопштиле су 9. марта да ће ускоро бити отворена независна истрага о сексуалном злостављању свештенства.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару