Папино писмо о педофилији

Суочен са скандалима сексуалног злостављања деце у католичким црквама, папа Бенедикт XVI позвао вернике у Ирској да писмо које је им је упутио буде примљено "отвореног срца" и да помогне покајању. Писмо представља први икада написани папин документ посвећен искључиво педофилији.

После низа скандала због сексуалног злостављања деце у католичким црквама широм Европе, први пут је јавно проговорио и папа Бенедикт XVI.

Кардинал Шон Брејди, челник католичке цркве у Ирској, јавно се извинио због улоге коју је имао у решавању случајева сексуалног злостављања деце, иза којих је стајао свештеник те цркве Брендон Смајт.

Кардинал Брејди о сексуалним аферама говорио је дан пошто је Католичка црква у Ирској објавила непријатне детаље из његове биографије.

Брејди не пориче да је као свештеник 1975. године присуствовао састанцима на којима су деца потписивала да се обавезују на ћутање о блудним радњама свештеника педофила Брендона Смајта.

"Желим да поручим свима који су повређени због неког мог пропуста да се извињавам од свег срца", каже кардинал Шон Брејди.

Папа Бенедикт XVI прошлог месеца је сазвао све ирске бискупе на састанак у Ватикану, после извештаја ирске владе о злостављању деце, посебно у Даблинској надбискупији. Због тога је упутио посебно писмо верницима у Ирској.

"Последњих месеци црква у Ирској озбиљно је уздрмана због случајева сексуалног злостављања деце. Тражим од свих вас да прочитате писмо отвореног срца и у духу вере. Надам се да ће писмо помоћи у процесу покајања, исцељења и препорода", рекао је папа Бенедикт XVI.

Меркелова затражила истину

Писмо ирском народу, први је икада написани папин документ посвећен искључиво педофилији. Истину о вишедеценијском злостављању у немачкој католичкој цркви тражи и канцеларка Ангела Меркел.

"Мислим да ћемо се сви сложити да је сексуално злостављање деце злочин за сваку осуду и да постоји само један начин да се друштво суочи са тим проблемом, а то је истина о свему што се догодило", наводи Ангела Меркел.

Меркелова је указала и на друге случајеве педофилије о чему ће, каже, бити речи и на владиној конференцији крајем априла, на коју су позвани представници просвете, цркве, родитеља, покрајина и општина широм Немачке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару