ЕУ за пооштравање санкција Ирану

Француски шеф дипломатије Бернар Кушнер најавио увођење додатних санкција Ирану, без обзира на одлуку Савета безбедности УН. Нове санкције би требало да поштеде становништо и енергетски сектор, али ће погодити економију, банке и осигуравајуће куће.

Земље Европске уније спремне су да унилaтерално уведу додатне санкције Ирану, уколико до јуна не буде било сагласности у оквиру УН по том питању, изјавио је шеф француске дипломатије Бернар Кушнер на конференцији за новинаре у оквиру састанка шефова дипломатија Француске, Италије, Шведске, Шпаније, Естоније и Турске.

"Покушавамо да преговорима дођемо до споразума. Мислим да су санкције могуће пре јуна, али у то не могу бити сасвим сигуран", рекао је Кушнер.

Кушнер је нагласио да Фрацуска и даље жели да Савет безбедности УН уведе санкције Ирану због нуклеарног програма те земље, али је указао да подршка две сталне чланице - Русије и Кине, још увек није извесна, пренео је Ројтерс.

Министар спољних послова Француске рекао је да би санкције требало да "погоде економију, банке, осигуравајуће куће, као и да се односе на издавање виза одређеним особама" у Ирану, али не би требало да погоде становништво и енергетски сектор.

"Ми не говоримо о блокади извоза нафтних деривата из Хормушког пролаза. Санкције ће бити једноставне и односиће се на економију", рекао је Кушнер.

Иран је друга земља у свету по количини комбинованих резерви нафте и природног гаса, иза Саудијске Арабије, један од водећих чланова Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) и Форума земаља извозница гаса (ГЕЦФ).

Водећа земља Персијског залива приходовала је, према подацима из 2008. године, око 47 милијарди долара од извоза гаса, што је чинило око половину укупних државних прихода.

Шеф дипломатије Финске Александар Стаб је оценио да у ЕУ постоји "неопходан консензус" за подршку унилатералних санкција према Ирану, у случају да резолуција у Савету безбедности не буде усвојена, а о томе ће министри спољних послова ЕУ расправљати 22. марта.

Савет безбедности је до сада усвојио пет резолуција којима се од Техерана тражи да суспеднује нуклеарне активности, укључујући обогаћивање уранијума.

Кина је једина стална чланица Савета безбедности УН која се противи увођењу додатних санкција Техерану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару