Микола Азаров нови премијер Украјине

Нови премијер Украјине је Микола Азаров, један од блиских сарадника председника Украјине Виктора Јануковича. Украјинска скупштина разрешила кабинет Јулије Тимошенко.

Већином гласова украјинска скупштина изабрала је Миколу Азарова, бившег министра финансија и једног од лидера Партије региона украјинског председника Виктора Јануковича, за новог премијера и утврдила пун састав владе.

Украјинска скупштина је, истовремено, разрешила Јулију Тимошенко функције премијера и цео састав њеног кабинета.

Азарова је подржао и у скупштини представио председник Јанукович, а за његово именовање гласало је 242 од неопходних 226 посланика у скупштини са 450 мандата, јавиле су агенције.

Обраћајући се посланицима, Азаров је рекао да ће нова влада од претходне власти добити тешко наслеђе и биће принуђена да се бави обновом земље, сваке привредне гране и региона, као и система власти у целини.

Изабравши председника Украјине, украјински народ дао је јасан одговор и сигнал политичарима - садашња ситуација у земљи је дошла до критичне тачке и потребне су промене, рекао је Азаров. 

"Земља је опљачкана, државни трезор празан, економски пад се наставља, државни дуг је увећан три пута а нема буџета за 2010. годину", истакао је нови украјински премијер, преноси агенција РИА Новости.

Обећавајући отпуштање чиновника чак и само уз сумњу у корупцију, Азаров је рекао да је прворазредни задатак владе припрема буџета за ову годину.

Шеф дипломатије досадашњи амбасадор у Москви

За новог министра спољних послова посланици су изабрали Константина Гришченка, који је до именовања био, између осталог, амбасадор Украјине у Русији, а за министра одбране бившег команданта украјинске морнарице адмирала Михаила Јежеља, преноси Итар-Тас.

РИА Новости навела је да је трећепласирани на председничким изборима у јануару Сергеј Тигипко један од шест нових вицепремијера.

За министра финансија изабран је Фјодор Јарошенко, а за министра за привреде Васил Цушко, пренео је Ројтерс.

За начелника Службе безбедности именован је досадашњи први заменик начелника Валериј Хорошковски.

Према извештајима руских агенција, Азаров је рођен у граду Калуга у Русији 1947. године, школован је у Москви за стручњака геолога-геофизичара, а докторирао је на теми рударска геофизика.

Како наводи РИА Новости, од 1994. године био је посланик украјинске скупштине у неколико сазива, начелник пореске администрације и председник Партије региона а од новембра 2002. до фебруара 2005. године први вицепремијер и министар финансија у тадашњој Јануковичевој влади.

Од августа 2006. до новембра 2007. године поново је вицепремијер и министар финансија у другој Јануковичевој влади а од 2007. био је посланик у скупштини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару