Бајден осудио план Израела о новој градњи

Потпредседник САД Џозеф Бајден осудио план Израела да изгради нових 1.600 домова за израелске досељенике у источном Јерусалиму. План нелегалан и објављен у погрешном тренутку, истиче и француско министарство спољних послова.

Амерички потпредседник Џозеф Бајден јавно je осудио план Израела да изгради још 1.600 стамбених јединица у близини Јерусалима, истакавши да то угрожава поверење Палестинаца у нове мировне преговоре.

"Обе стране треба да граде атмосферу подршке за преговоре, а не да их компликују", рекао је Бајден на конференцији за новинаре коју је одржао у Рамали на Западној обали, заједно са палестинским председником Махмудом Абасом, јавио је Ројтерс.

"Јучерашња одлука израелске владе да гради нове стамбене јединице у источном Јерусалиму подрива управо то поверење, поверење које нам је сада потребно да бисмо започели корисне преговоре", истакао је амерички потпредседник, који је раније издао писано саопштење у којем осуђује овај потез Израела.

Бајден је рекао да ће Америка, која ће посредовати у мировним преговорима између Палестине и Израела, обе стране сматрати одговорним за сваку изјаву и корак "који подстичу тензије или угрожавају исход разговора, као што је ова одлука".

Још увек није одређено када ће почети и где ће се одржавати четворомесечни преговори у циљу постизања мира на Блиском истоку, нити је утврђен њихов план.

Израел је ову одлуку донео у тренутку када амерички потпредседник Џозеф Бајден борави на Блиском истоку, у настојању да подстакне мировне преговоре Израела и Палестине, смањи тензије између Израела и Ирана и унапреди услове за стварање стабилности у региону.

Одлуку Израела о новој градњи у источном Јерусалиму, који Палестинци сматрају главним градом своје будуће државе, осудио је и генерални секретар УН Бан Кимун.

Француска: План о изградњи насеља нелегалан

Француско министарство спољних послова такође је критиковало израелски план и назвало га нелегалним.  

"Ова одлука је потпуно неподесна у време обнове мировних преговора између Израелаца и Палестинаца. Штавише, она је нелегална по међународном праву. Јучерашња одлука не помаже у решавању ствари", саопштио је портпарол француског министарства Бернар Валеро.

Израел је припојио источни део Јерусалима пошто га је освојио у шестодневном рату 1967. и одбија да обустави стамбену изградњу, коју објашњава природним прираштајем, док Палестинци и међународна заједница гледају на то као насељавање те области.

Израелци и Палестинци су после 14 месеци пристали на индиректне преговоре, током којих је предвиђено да се преговарачки тимови одвојено састају са америчким изаслаником за Блиски исток Џорџом Мичелом, који ће водити "шатл дипломатију".

Посланици ЕП подржали Голдстонов извештај

Европски парламент подржао је извештај судије Ричарда Голдстона о сукобу у Гази крајем 2008. и почетком 2009. године и затражио да се спроведе истрага о наводним ратним злочинима који су тада почињени.

Комисија УН за истраживање чињеница у Гази, предвођена судијом Ричардом Голдстоном, у септембру прошле године је објавила извештај у коме терети и изарелску и палестинску страну за ратне злочине, уз препоруку да се случај упути Међународном кривичном суду ако Израел одбије да отвори о том питању "веродостојну" истрагу.

Посланици Европског парламента оценили су да државе чланице ЕУ и шефица дипломатије ЕУ Кетрин Ештон треба "јавно да траже спровођење препорука" из овог извештаја који је оштро критикован у Израелу.

Скупштина је позвала две стране да у наредних пет месеци спроведу непристрасне истраге којим треба да се "утврди одговорност за сва кршења међународног права, укључујући и наводе о почињеним ратним злочинима".

Израел је почео офанзиву на Појас Газе у зиму 2008. године да би зауставио гађање своје територије из те области под контролом екстремистичког Хамаса. У сукобима који су трајали три недељле погинуло је, према проценама, 1.400 Палестинаца и 13 Израелаца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару