Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Борбе на границе Израела и Либана, нове експлозије у Бејруту; Трамп: Израел треба да гађа иранска нуклеарна постројења

Криза на Блиском истоку се распламсава. У јужном предграђу главног града Либана, Бејрута, рано јутрос чула се експлозија. Претходно је израелска војска издала два упозорења за становнике тог подручја да се хитно евакуишу. Истовремено, Хезболах је саопштио да израелска војска и даље покушава да се инфилтрира у насеље Одајсех на југу Либана, наводећи да су сукоби у току. Вођа оружаног крила Хамаса убијен је у израелском нападу на Триполи. Бивши амерички председник и републикански председнички кандидат Доналд Трамп сматра да би Израел требало да изврши нападе на иранска нуклеарна постројења као одговор на недавни ракетни напад Ирана.

 Борбе на границе Израела и Либана, нове експлозије у Бејруту; Трамп: Израел треба да гађа иранска нуклеарна постројења Борбе на границе Израела и Либана, нове експлозије у Бејруту; Трамп: Израел треба да гађа иранска нуклеарна постројења

За четири дана у копненим нападима у јужном Либану ликвидирано је 250 припадника Хезболаха, саопштила је израелска војска. На мети напада било је више од 2.000 објеката.

У Бејруту је гађан обавештајни штаб Хезболаха, мета је био Хашем Сафиедин, који се помиње као нови вођа те групе.

Упркос губицима, који укључују и командно особље, Хезболах води копнене борбе и не зауставља ракетне нападе на израелску територију.

Ирански врховни вођа ајатолах Али Хамнеи поручио је да Иран неће каснити, а ни журити са одговором Израелу, и да је напад на Израел легитиман.

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да би размислио о алтернативама нападима на иранска нафтна поља да је на месту Израела. Поручио је и да САД у овом тренутку разматрају увођење санкција Ирану.

Иран ће напасти израелске објекте енергетске инфраструктуре уколико Израел нападне Иран, рекао је заменик команданта Револуционарне гарде.

Истовремено, израелска војска наставља са акцијама у Појасу Газе. За 24 часа убијено је 29 Палестинаца, а од 7. октобра 41.802.

Нове жртве и на Западној обали, где је израелска војска извела напад на избеглички камп Тулкарем. Погинуло је најмање 18 Палестинаца.

Израелска војска је, са друге стране, саопштила да је у нападу ликвидиран вођа ћелије Хамаса на Западној обали.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да план Израела није ограничен на Појас Газе, Западну обалу и Либан.

Заливске државе су у страху од израелског напада на иранска нафтна постројења.

субота, 05. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи