Тродневна жалост у Чилеу

Мисама и заставама на пола копља у Чилеу почело обележавање тродневне жалости за жртве разорног земљотреса и цунамија који су погодили земљу 27. фебруара. Страдало више од 800 људи. Материјална штета мери се десетинама милијарди долара.

Почело обележавање тродневне жалости за жртве разорног земљотреса и цунамија који су погодили Чиле 27. фебруара. Служе се мисе, а заставе су спуштене на пола копља.

На балконима зграда чилеанске заставе са белом звездом окачене су у знак патриотске солидарности.

У Конститусиону, летовалишту које је уништио цунами после земљотеса, свештеник Теодромиро Гутјерез позвао је вернике да не жале за губитком материјалних ствари и да се врате вери.

"Господ је мудар. Дозволио је ове ствари да би нам у најприкладнијем тренутку показао шта је заиста важно", рекао је свештеник пред 200 окупљених људи у граду где ниједна црква није остала неоштећена.

У Талки, тешко оштећена главна црква није могла да прими вернике који су присуствовали миси на отвореном.

До сада је идентификовано 452 погинулих у земљотресу, али би коначни биланс могао да буде више од 800 настрадалих. Уништено је око 500.000 кућа чији бивши станари сада живе на отвореном у све лошијим санитарним условима. Материјална штета мери се десетинама милијарди долара.

Живот се враћа у нормалу 

На другим местима живот се полако враћа у нормалу. Струја је стигла у 80 одсто земље. Полицијски час скраћен је са 18 сати на 13 сати у Консепсиону, што указује на то да се безбедносна ситуација поправља.

У Конесепсиону, после поновљених упозорења полиције преко разгласа која је позивала пљачкаше да врате украдене ствари, људи су износили на улицу разне кућне уређаје које су камиони купили и ређали у један хангар.

Председница Чилеа Мишел Башле проценила је вредност враћених ствари на око милијарду пезоса што је 1,5 милиона евра.

Председница Башле, која предаје дужност новоизабраном председнику Себастјану Пинери 11. марта, ангажовала је 14.000 војника да помогну у подели помоћи после катастрофе.

Познате светске личности, укључујући колумбијску певачицу Шакиру и генералног секретара УН Бан Ки Муна учествовали су у телетону на коме је прикупљен 41 милион евра помоћи.

Снажан земљотрес јачине 8,8 степени Рихтера, погодио је 27. фебруара Чиле, на око 115 километара североисточно од града Консепсиона и 325 километара југоисточно од престонице Сантјага.

Земљотрес је изазвао цунами, који је прво погодио групу острва Хуан Фернандез, недалеко од чилеанске обале.

Велики талас је, затим, прешао хиљаде километара преко Тихог океана. Упозорења о опасности од цунамија су била издата у 53 земље, укључујући и међусобно веома удаљене Јапан, Нови Зеланд и Хаваје. Таласи су, међутим, били мањи него што је било предвиђено и изазвали су незнатну штету.

Чиле се налази на врло трусном подручју, на пацифичком "Ватреном прстену", где се додирују пацифичка и јужноамеричка тектонска плоча.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару