Читај ми!

Где је Меланијa – оправдано одсутна или Трампов "кец у рукаву" за финиш кампање

Стабилан и одговоран – тако изгледа бивши председник САД Доналд Трамп у очима бирача у друштву супруге Меланије. На трону прве даме током његовог мандата, Меланија је важила за уздржану фигуру у односу на експлозивног супруга. Њена емотивна и снажна порука након атентата је, пак, дала ветар у леђа републиканском кандидату којег су подржали чак и његови бивши партијски ривали. Ипак, да би парола "нација уједињених" била убедљивија, недостаје Меланијино стално присуство у кампањи.

Где је Меланијa – оправдано одсутна или Трампов "кец у рукаву" за финиш кампање Где је Меланијa – оправдано одсутна или Трампов "кец у рукаву" за финиш кампање

Када је Доналд Трамп корачао ка Републиканској националној конвенцији у Милвокију, уз страствене аплаузе његових присталица, међу савезницима и истакнутим личностима у том тријумфалном тренутку није била његова супруга Меланија.

Тиме се наставио низ одсустава бивше словеначке манекенке на јавним догађајима у предизборној кампањи Доналда Трампа. На питање новинара да ли ће се укључити у кампању, Меланија је у марту, на Флориди, кратко одговорила: "Чекајте, видећете".

Вишедеценијска је традиција да супруге републиканских кандидата говоре на конвенцијама, па је њен изостанак утолико медијски пропраћенији, посебно у тренутку када је дошло до обрта у Трампову корист, након покушаја убиства током митинга у Пенсилванији и дебате са актуелним председником Џозефом Бајденом у Атланти.

Меланија ни на тим догађајима није виђена.

(Не)очекивано саопштење после атента

Изостанак педесетчтворогодишње Меланије са конвенције на којој је Трамп и званично именован за републиканског кандидата још више интригира, с обзиром на то да су чланови породице седели у првим редовима да подрже бившег председника са завојем преко уха – синови и њихове веренице, ћерке, унуци.

Меланију је, иако није била присутна, ипак, на сцени поменула америчка контроверзна манекенка Амбер Роуз, која се присетила састанка са паром, истакавши да је бивша прва дама тада била врло љубазна, уз осмех који обасјава сваку просторију.

Леци на којима се пита "где је Меланија" дељени су и на скуповима на којима је говорио Доналд Трамп, који је љутито оптуживао своје неистомишљенике за такву врсте шале.

Меланија, ипак, на кратко је прекинула тишину након атентата, позвавши путем саопштења Американце да се уједине, као и да не забораве да су "различита мишљења, политика и политичке игре слабије од љубави". 

Атентатора је назвала "чудовиштем", које је хтело да "угаси Доналдову страст, његов смех, његову инвентивност, његову љубав према музици и његов жар". 

"Када сам видела да је метак погодио мог супруга Доналда, схватила сам да су мој и живот нашег сина Барона били на ивици разорне промене", написала је Меланија. Њену објаву на Иксу видело је више од 30 милиона људи.

Џил Бајден, у односу на Меланију, жустро је бранила свог супруга Џоа на митингу у Северној Каролини после дебате која је уздрмала демократе, истакавши да је његова снага непоколебљива, што је пропраћено енергичним аплаузом публике.

Каква је улога актуелне прве даме, можда говори и то да донатори верују да једино Џил може да убеди свог супруга да се повуче из председничке трке.

(Не)типична супруга

Меланија се, да будемо фер, појавила у априлу у више акција прикупљања средстава за кампању, као и на обележавању матуре сина Барона.

Није, међутим, присуствовала суђењу супругу пред судом на Менхетну због тајне исплате новца порно-звезди Сторми Данијелс, нити на изрицању пресуде у том случају, али ни на прослави 78. рођендана Доналда Трампа коју су организовале његови симпатизери.

Бивши председник је, међутим, једном приликом покушао да оправда супругу, која се клонила зграде њујоршког суда, истакавши да јој је добро, али да јој је веома тешко да прати ток тог правног процеса.

"Мислим да јој је веома тешко. Добро је, али морала је да чита све те будалаштине", навео је Трамп.

На питање о одсуству своје супруге, Трамп је у фебруару за Фокс њуз рекао да је предана својој породици.

"Многе прве даме би желеле да буду свуда. Оне се љуте на свог мужа јер их не представља јавности. Да нисам представио Меланију, била би веома срећна због тога. Једноставно, другачија је врста особе", причао је Трамп.

Договор са Доналдом

Спекулише се и да је Меланија склопила договор са Трампом да, ако се врати у новембру у Белу кућу, неће морати да буде на дужности прве даме 24 сата седам дана у недељи, пренео је недавно британски Индепендент.

Уместо сталних обавеза као супруга председника, Меланија наводно планира да време распореди између Вашингтона и Њујорка, где њихов син Барон почиње студије на Универзитету у Њујорку.

И док су од 2017. до 2021. године били у Белој кући, медији су често спекулисали о стварној природи њиховог брака, али је тада Меланија била много видљивија током политичких догађаја.

Најупечатљивији њен говор био је на Републиканској националној конвенцији из 2016. године, када је подржала свог супруга, али ће постати контроверзан због сличности са говором Мишел Обаме из 2008. године.

Гестови и изрази лица Меланије током јавних наступа, доводили су до различитог тумачења – од њене подршке Доналду до дистанцираности, док су њих двоје ретко износили детаље или у позитивном светлу говорили о њиховом браку.

Бивша прва дама САД је позната по свом беспрекорном модном стилу, који су пратили медији широм света, те иницијативи Be Best којa je билa усмеренa на заштиту деце од насиља.

Годину дана након што је Доналд Трамп преузео функцију председника САД, Меланија је међу Американцима постала највољенији члан породице, али је њена популарност нагло опала у тренутку када је напуштала Белу кућу.

Иако је признала да јој је једна од инспирација по питању јавних наступа Џеклин Кенеди, Меланија је била тиха и резервисана, ређе је давала интервјуе као станарка Беле куће, због чега је често била на мети критика јер нерадо прати традиционалну јавну улогу жене политичара на високој функцији.

Живот после Беле куће

Меланија се у постпредседничком животу повукла из јавности, посветила време породици, посебно сину Барону и боравила је углавном у Палм Бичу на Флориди.

Подржавала је, без велике медијске помпе, хуманитарне и добротворне пројекте. Било је и спекулација да планира да напише мемоаре о времену проведеном у Белој кући, али књига досад није објављена.

Трећа супруга Доналда Трампа је, такође, по одласку из Вашингтона ушла у пословне воде – на тржиште крипто уметнина.

Меланијино одсуство је моћ коју може да искористи њен супруг као "кец у рукаву" у финишу кампање, имајући у виду да њено досад необјашњиво одсуство и збуњује и фасцинира јавност.

Можда није свима претерано симпатично, али Трамп би бирачима изгледао уверљивије да је супруга и физички уз њега.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару