Читај ми!

Доналд Трамп проглашен кривим по све 34 тачке оптужнице, пресуда 11. јула

Први пут у историји САД један бивши председник кривично осуђен.

Порота је прогласила бившег председника САД Доналда Трампа кривим за фалсификовање пословних књига како би прикрио тајну исплату бившој порно-звезди Сторми Данијелс.

То је прва од 34 тачке оптужнице, а порота је Трампа прогласила кривим по свим тачкама.

Порота је одлуку донела после мање од дванаест сати расправе у првом кривичном процесу против једног председника САД без преседана.

Трампа је порота од 12 Њујорчана осудила за кривично дело фалсификовања пословне документације, односно уношења лажних података са намером да почини неко друго кривично дело.

У Трамповом случају, окружни тужилац на Менхетну га је оптужио да је лажно евидентирао надокнаду трошкова свом бившем адвокату Мајклу Коену, који је онда звезди филмова за одрасле Сторми Данијелс платио 130.000 долара за њено ћутање о афери са Трампом, правдајући то као „правне трошкове“.

Суд ће Трампу изрећи казну 11. јула у 10 сати по источноамеричком времену, односно у четири поподне по централноевропском времену.

То је само четири дана пре Републиканске конвенције на којој се званично проглашава кандидат странке на председничким изборима.

Могуће је да казна буде затворска, али мало је вероватно да би Трамп морао у затвор пре новембарских избора.

По изласку из суднице Трамп се обратио медијима речима да је одлука срамотна и да је суђење било намештено.

Додао је да ништа није готово и да ће се борити до краја, као и да није имао поштено суђење.

Пресуда неће спречити Трампа да учествује на изборима за председника, али могла би значајно да утиче на његове шансе, процењују аналитичари.

Бајденова кампања је пропратила Трампову осуђујућу пресуду, написавши у саопштењу: „Данас смо у Њујорку видели да нико није изнад закона.“

„Доналд Трамп је одувек погрешно веровао да се никада неће суочити са последицама кршења закона ради сопствене личне користи“, написао је директор за комуникације кампање "Бајден–Харис" Мајкл Тајлер.

Затим је позвао људе да гласају: „Данашња пресуда не мења чињеницу да се амерички народ суочава са једноставном реалношћу. И даље постоји само један начин да се Доналд Трамп спречи да уђе у Овални кабинет: гласачка кутија. Осуђени криминалац или не, Трамп ће бити републикански кандидат за председника“.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару