Нови потреси у Чилеу, становништво у паници

Наставља се талас земљотреса у Чилеу. Три потреса тла, најснажнији 6,8 степени Рихтера. Паника влада међу локалним становништвом. Нема упозорења о могућој појави цунамија. Тродневна жалост почиње у недељу.

Три земљотреса потресла су поново Чиле у размаку од неколико сати, од којих је најснажнији био јачине 6,8 степени Рихтера, што је изазвало панику међу локалним становништвом.

Епицентри земљотреса били су у околини другог по величини чилеанског града Консепсиона. Америчка сеизмолошка служба после данашњих потреса није издала упозорење о могућој појави цунамија.

Од када је ову јужноамеричку државу у суботу погодио снажан земљотрес јачине 8,8 степени Рихтера, потреси се догађају готово свакодневно. Међутим, стручњаци наводе да су у питању само последица смиривања тла после великог удара.

У снажном земљотресу страдало је више од 800 људи, а материјална штета мери се десетинама милијарди долара. У Чилеу ће у недељу бити проглашена тродневна жалост.

Упркос напорима чилеанске Владе, која је купила сву храну из супермаркета како би могла бесплатно да је подели грађанима, становници још нису добили скоро никакву помоћ јер камиони са материјалом не успевају да стигну до градова због бирократских процедура и дугих колона на путевима који воде до њих.

До потреса тла дошло је у суботу ујутро, на око 115 километара североисточно од града Консепсиона и 325 километара југоисточно од престонице Сантјага.

Земљотрес је изазвао цунами, који је прво погодио групу острва Хуан Фернандез, недалеко од чилеанске обале.

Велики талас је, затим, прешао хиљаде километара преко Тихог океана. Упозорења о опасности од цунамија су била издата у 53 земље, укључујући и међусобно веома удаљене Јапан, Нови Зеланд и Хаваје. Таласи су, међутим, били мањи него што је било предвиђено и изазвали су незнатну штету.

Чиле се налази на врло трусном подручју, на пацифичком "Ватреном прстену", где се додирују пацифичка и јужноамеричка тектонска плоча.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару