Сарадња Русије и Украјине

Украјина и даље добар пријатељ и најважнији партнер Русије на простору Заједнице Независних Држава, рекао руски председник Медведев након сусрета са украјинским колегом Виктором Јануковичем.

Председници Русије и Украјине, Дмитриј Медведев и Виктор Јанукович, договорили су се после данашњег сусрета у Москви да развијају економску и инвестициону сарадњу две земље и навели да ће Украјина и Русија градити односе на равноправној и узајамно корисној основи, "у духу пријатељства, добросуседства и стратешког партнерства".

На заједничкој конференцији за новинаре после разговора током прве посете Јануковича Москви од преузимања дужности, Медведев се заложио за реанимацију и активирање руско-украјинске сарадње, истичући да је за Русију, Украјина и даље добар пријатељ и најважнији партнер на простору Заједнице Независних Држава.

Руски председник је изразио заинтересованост Москве да се украјинска привреда развија и да буде очувана политичка стабилност и нагласио да је Русија спремна да подржава украјинске интересе на међународној сцени.

Медведев је за исход председничких избора у Украјини - на којима је победио Јанукович, рекао да је "несумњиво позитиван сигнал" за развој билатералних односа.

"Милиони људи који су гласали, а о томе је прецизно говорио и Виктор Фјодорович, гласали су за развој односа између Русије и Украјине", рекао је руски председник и навео "добру реченицу Јануковича" да "милиони људи у Русији и Украјини полазе од тога да председници неће ометати развој руско-украјинских односа".

Медведев је поновио да су последњих година односи између две земље "не само стагнирали, него и назадовали".

Модернизација гасног система

Говорећи о сарадњи у области гаса, Медведев је рекао да она треба да се заснива на тржишним принципима уз стриктно поштовање постојећих споразума и уговора.

Руски председник је навео да је значајна пажња била посвећена сарадњи у модернизацији гасног дистрибутивног система Украјине.

"То ће омогућити да се осигура несметана испорука руског гаса европским потрошачима", рекао је Медведев, изражавајући уверење да је остваривање великих енергетских и инфраструктурних пројеката на територији Украјине у заједничком интересу.

Као нарочито актуелну, Медведев је назвао сарадњу авиоиндустрије две земље, пренео је Итар-Тасс.

Министар енергетике Русије Сергеј Шматко је рекао да се питање цене руског гаса на разговорима није разматрало, као и да је договорено да ће се питање сарадње у области гаса разматрати у оквиру будуће владе Украјине и припреме посете Медведева Кијеву у провој половини ове године.

Сарадња на свим нивоима

Медведев је навео да се разговарало и о "осетљивим питањима", као што је руска Црноморска флота стационирана у Севастопољу и да је договорено да се консултације на основу билатералних споразума наставе.

Јанукович је, пак, рекао да би одговор на питање боравка Флоте требало да буде дат веома брзо и да ће он задовољити и Украјину и Русију.

У заједничкој изјави двојица председника су навела и да ће пружати сву подршку украјинском језику у Русији и руском у Украјини у складу са европским стандардима и интересима два народа.

"Права оних који говоре руским језиком треба да буду заштићена. Испунићу своје програмске изјаве како би у најскорије време то питање било решено", рекао је Јанукович, док је Медведев најавио да ће при преласку на дигитално емтивање у Русији бити осигуран превод два ТВ канала на украјиснком језику.

Јанукович је рекао да ће за предстојећу седницу руско-украјинске мешовите комисије која ће бити одржана у Кијеву у првој половини ове године одредити концепцију заједничких активности у области гаса, тржишта житарица, атомске енергетике и других области.

"Стање наше билатералне сарадње одражава се на привреду Европе и целог света", рекао је Јанукович.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару