Читај ми!

Папа стигао на самит Г7 – лидери држава чланица најављују санкције кинеским фирмама због помоћи Русији

Државе Г7 ће предузети мере против кинеских финансијских институција које су помогле Русији да набави оружје за рат против Украјине, наводи се у нацрту завршне декларације у који је Ројтерс имао увид. Папа Фрања ће учествовати на састанку о вештачкој интелигенцији (АИ) и имаће 10 билатералних састанака на маргинама самита.

Папа Фрања стигао је данас хеликоптером у италијанско летовалиште Борго Ењација, чиме је ушао у историју, поставши први папа који је учествовао на самиту Г7.

Како преноси Анса, папу је дочекала италијанска премијерка Ђорђа Мелони.

У нацрту завршне декларације, лидери Британије, Канаде, Француске, Италије, Немачке, Јапана и САД најављују да ће увести санкције свима који су помогли Русији да заобиђе санкције на нафту.

"Ентитети, укључујући финансијске институције, који олакшавају Русији у набавци предмета или опреме за одбрамбену индустријску базу, подржавају акције подривања територијалног интегритета, суверенитета и независности Украјине", написали су лидери Г7.

Додали су да ће ''ограничити приступ нашим финансијским системима за циљане појединце и ентитете у трећим земљама, укључујући кинеске институције које ово раде".

У нацрту завршне декларације, лидери Г7 изразили су забринутост због израелске операције у граду Рафи, на југу Појаса Газе, као и по цивилно становништво у енклави, пише Блумберг.

''Дубоко смо забринути због последица по цивилно становништво текућих копнених операција у Рафи и могућности војне офанзиве пуног обима која би имала даље страшне последице по цивиле. Позивамо Владу Израела да се уздржи од такве офанзиве", наводи се у нацрту.

Данас је други дан самита Г7 у италијанском летовалишту Борго Ењација, а очекује се да ће на данашњим састанцима фокус бити на Кини, док ће папа Фрања учествовати на састанку о вештачкој интелигенцији (АИ). 

Иначе, папа ће имати 10 билатералних састанака на маргинама самита. Међу билатералним сусретима су и сусрети са америчким председником Џозефом Бајденом, украјинским председником Володимиром Зеленским, француским председником Емануелом Макроном и турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Папа ће се такође састати и са канадским премијером Џастином Тридоом, премијером Индије Нарендром Модијем, председником Бразила Луисом Инасиом Лулом да Силвом, председником Алжира Абделмаџидом Тебуном, као и генералном директорком Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристалином Георгијевом. 

среда, 19. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије