Читај ми!

Почиње састанак Г7 у луксузном италијанском хотелу, први пут присуствује папа

Италија је овогодишњи домаћин састанака Г7 од којих се најважнији одржава од данас па до суботе увече у Апулији. Ово је седми пут да је Италија домаћин састанка Г7, а први пут у историји један папа присуствује оваквом скупу. Пре тога су састанци одржани два пута у Венецији (1980. и 1987), затим 1994. у Напуљу, 2001. у Ђенови, 2009. у Аквили и 2017. у Таормини. Један од приоритета овог састанка је рат у Украјини, али у центру пажње су Медитеран и Африка.

Почиње састанак Г7 у луксузном италијанском хотелу, први пут присуствује папа Почиње састанак Г7 у луксузном италијанском хотелу, први пут присуствује папа

Место које се простире на шеснаест хектара између Фазана и Савелтерија дочекује најважније светске лидере који се од данас па до суботе окупљају поводом међународног самита у ексклузивном и потпуно блиндираном хотелу Борго Ењација.

Овај хотел је направљен тако да изгледа као омање место, где је још у понедељак хеликоптером пристигла премијерка Италије Ђорђа Мелони са ћеркицом Жиневром.

Она је дане до самита искористила како да се одмори и припреми за састанак са светским лидерима.

Особе блиске премијерки кажу да је врло добро расположена.

Ноћење у овом месту кошта и до 4.500 евра за ноћ, а у њему су до сада боравили Мадона, која је ту славила свој рођендан 2021, затим Дејвид Бекам и Џастин Тимберлејк, који је ту провео медени месец са глумицом Џесиком Бил.

Безбедност на највишем нивоу, на три дана суспендован Шенгенски споразум

Потпуно је забрањен приступ хотелу Борго Ењацио, који је званично отворен 2010. године, наиме улице, путеви, море као и небо су надгледани и блиндирани у великом делу провинције Бриндизи.

У њему је запослено 700 особа, а Мариза Мелпињано, удовица Серђа Малпињана који је инвестирао у ово месту у коме је и рођен, изјавила је да ако било ко од запослених каже и само једну реч о ономе што се дешава у оквиру хотела, биће сместа отпуштен.

Контрола је на максималном нивоу, а и Шенгенски споразум је суспендован у наредна три дана.

Специјалне мере примењују се изнад свега у месту Савелетрум Фазано и Бриндизи, али и око Сајма у Барију где се налази медијски центар са више од 1.600 новинара из целог света.

На терену је број који варира од 7.500 до 9.600 мушкараца и жена који су део сигурносног особља од којих је 5.000 карабињера, полиције и финансијске полиције као и снајперисти.

Италијанска телефонска компанија ТИМ ће бити одговорна за сајбер безбедност.

Од јуче чак и становници околних места могу да се крећу само уз посебну пропусницу, а нико не сме да плива у мору.

Да би се стигло до хотелског комплекса, потребно је проћи кроз један врло узак пут на пустим теренима, а од пољопривредника је тражено да не користе тракторе и осталу опрему за време трајања самита.

Постоји 16 контролних тачака са укупно 1.500 запослених војника.

Нехигијенски услови за снаге реда

Представници реда су првобитно били смештени на крузер Goddess of the night или Mykonos Magic, у луци Бриндизија, одакле су хитно премештени, након што је италијанска штампа објавила катастрофалне услове у којима је требало да бораве снаге реда.

На том крузеру је требало да борави 2.500 агената, али у ужасним хигијенским условима – од прљавих и оштећених соба без клима-уређаја до тоалета који су били неупотребљиви, а кабине пуне воде.

Један део агената ће спавати у хотелима, а други су премештени на други крузер.

Министар унутрашњих послова Матео Пјантедози је био љут због ове ситуације и затражио је објашњење од Одељења јавне безбедности које је спремно да против грчке компаније Seajets покрене судски поступак.

Наиме грчка компанија је добила уговор за услуге крузера понудивши 6,6 милиона евра.

Према ономе што се може прочитати на сајту Shippingitaly, поморско-брокерска фирма Ferrando & Massone изнајмила је овај крузер Министарству унутрашњих послова од либеријске компаније која припада грчкој групи Seajets.

Пре два месеца запослени из италијанске владе су обишли крузер, али нису наишли на ништа необично и неприхватљиво.

Са друге стране, ни ватрогасци нису прошли ништа боље како су то изјавили из синдиката, рекавши да су им намењени импровизовани шатори унутар хала Сајма у Барију као да се ради о некој изненадној катастрофи, а не о једном од најважнијих међународних догађаја.

На сајму се налази и медија центар у коме ће боравити новинари из читавог света.

Инаугурациона вечера

Вечерас у 18 часова, председник Италије Серђо Матарела у пратњи ћерке Лауре, заједно са премијерком Мелони ће дочекати председнике Сједињених Aмеричких Држава, Канаде, Француске, Немачке, Јапана, Велике Британије као и представнике Европске уније.

Они ће заједно присуствовати инаугурационој вечери у замку Свево у Бриндизију али без новинара, а пре које ће одржати кратак говор председник Републике Италије.

Високим гостима ће бити сервиран мени са четири традиционална јела Апулије, а шефови који су позвани да кувају са лидере су Масимо Ботура, који ће направити две вечере у хотелу, и Винченцо Елија, који ће се побринути за гала вечеру.

Теме овогодишњег самита

Програм подразумева шест радних сесија: Африка, климатске промене и развој, Блиски исток, Украјина (очекује се интервенција председника Зеленског), миграције, Индо-Пацифик, економска сигурност као и сесија "outreach" са нацијама и међународним организацијама које су позване не би ли се са њима дискутовало о Афици, Медитерану, вештачкој интелигенцији и енергији.

Лист Блумберг преноси да је Г7 одлучан да повећа помоћ Украјини када је оружје у питању. Блумберг такође тврди да ће Г7 апеловати на Кину да престане да подржава Русију у рату са Украјином дајући им технологију и оружје.

На крају састанака ће бити издата изјава на око 30 страна која је начелно већ припремљена и усвојена, а тај документ ће бити приказан на конференцији за штампу италијанског председништва у суботу, 15. јуна.

Ко све присуствује самиту

Поред седам светских лидера: Ђорђе Мелони, Џоа Бајдена, који је стигао још синоћ, али је ноћ провео на јахти, Ришија Сунака, Емануела Макрона, Олафа Шолца, Фумија Кишиде и Џастина Тридоа, у Апулији ће боравити и друге важне личности међу којима је највише ишчекиван папа Фрања, који на састанак стиже сутра, другог дана самита када ће се говорити о вештачкој интелигенцији о којој ће највише причати управо папа.

Осим велике седморке, биће присутни и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, као и члан краљевске породице Саудијске Арабије Бин Салман. Поред њих састанку присуствује и индијски председник Нарендра Моди, бразилски председник Лула да Силва као и аргентински Ксавијер Милеј.

Биће присутни и генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес, затим ОЕБС-а Матијас Корман као и Кристалина Георгијева, оперативна директора Међународног монетарног фонда, Ајаy Банга, председник Светске банке као и председници афричких земаља, Емирата и Мауританије.

Организација догађаја

Читавом организацијом је руководила Елизабета Белони, бивша главна секретарица Фарнезине, а данас шефица одељења које под управом Савета безбедности италијанске владе координира тајним службама.

Оно што није могло да се предвиди је исход избора за Европски парламент, те се са занимањем очекују сусрети премијерке Мелони са Макроном и Шолцом. Премијерка Мелони, која је основала партију Италијанска браћа, изјавила је да јака италијанска влада има велики утицај у свим интернационалним центрима.

"Италија може бити сидро у овим хаотичним и несигурним временима", изјавила је Мелонијева врло задовољна и срећна због резултата своје партије на европским изборима, рекавши да је сада срећнија него када је изабрана за премијерку Италије.

Добродошлица градоначелника Фазана

"У име свих наших грађана желим вам срдачну добродошлицу у Фазано, а највише Светом оцу, папи Фрањи. Надам се да ћете заиста осетити топлину наших грађана који одувек желе да пригрле читав свет. Поносни смо и захвални свима вама који ћете се овде срести и надамо се да ћете донети одлуке које ће бити битне за читаво човечанство. Ми смо познати по маслинама и надамо се да ће вас ове маслине које ће вас окруживати инспирисати да се борите за мир", написао је у писму које је намењено светским лидерима градоначелник Фазана, Франческо Закарија.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару