Читај ми!

Папа Фрања први пут присуствује састанцима Г7

Од 1. јануара ове године Самит Г7 одржава се у Италији. Од 13. до 15. јуна састаће се премијери Г7, а први пут ће учествовати и папа Фрања.

Група 7 окупља седам земаља: Италију, Kанаду, Француску, Немачку, Јапан, Велику Британију и Сједињене Америчке Државе.

Европску унију представљају председници Европског савета и Европске комисије. Ове године, током састанка посвећеног вештачкој интелигенцији, учествоваће први пут и папа Фрања.

То је најавила премијерка Италије Ђорђа Мелони у видео-клипу објављеном на званичном каналу Владе као и на својим профилима на друштвеним мрежама. Из канцеларије за сарадњу са медијима Свете столице најавили су да ће папа Бергољо узети учешће, а пре њега том темом се бавила Папска академија за живот заједно са монсињором Винченцом Паљом.

Премијерка Ђорђа Мелони је у својој поруци изјавила да је почаствована што ће Папа Фрања учествовати на Самиту Г7 и то баш на сесији посвећеној вештачкој интелигенцији. Премијерка му се од срца захваљује што је прихватио позив и додаје да његово присуство доприноси престижу Италије у оквиру Г7.

"Ово је први пут до сада да један папа присуствује састанцима Г7", рекла је Мелонијева и додала да ће то учинити на сесији "Outreach" која је отворена и за друге, не само за чланове Г7.

"Убеђена сам да ће Његова светост дати помоћи у доношењу регулаторног, етичког и културног оквира за вештачку интелигенцију", нагласила је премијерка Италије.

Састанци Г7 одржавају се у региону Апулија у месту Борго Ењација, где ће људи од ауторитета изнети мишљење о највећем антрополошком изазову овог времена, како је то нагласила Ђорђа Мелони додавши да вештачка интелигенција продоре у свакодневни живот људи и пословног света.

Премијерка већ месецима тражи подршку других земаља за "заједнички рад усредсређен на човека и и његову добробит, што и јесте циљ".

Света столица је још 2020. године започела пројекат "Roma Call For Ethics" где да ће учешће папе Фрање имати велики значај.

Остале теме Самита Г7 су рат у Украјини и како јој помоћи, рат на Блиском истоку и како му стати на пут, повезаност климе и енергије, глад у свету, сарадња са Африком, борба против трговине људима. Ово је седми пут да је Италија земља која председава састанцима Г7.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара