Земљотрес на Тајвану

Снажан земљорес јачине 6,4 степени погодио јужни Тајван. Повређено најмање дванаест особа. Прекинут железнички саобраћај.

Јак земљотрес јачине 6,4 степени погодио јутрос јужни Тајван, а према досадашњим информацијама у њему је повређено најмање дванаесторо људи, пренеле су агенције.

Земљотрес је изазвао панику, кварове на електричној мрежи, прекиде у саобраћају и бар један пожар, пренеле су тајванске власти. За сада нема информација о већој материјалној штети.

После овог потреса није издато упозорење за цунами.

Центар земљотреса регистрован је на око 70 километара северно од главног јужног града острва Каохсиунга, јавио је амерички геофизички институт.

Земљортрес је забележен у 8.18 часова ујутро по локалном времену, што је један сат после поноћи по централноевропском времену и осетио се чак у главном граду Тајпеју који се налази око 400 километара северно од епицентра.

Област Каохсиунг је прошлог августа опустошио тајфун Маракот у коме је погинуло око 700 људи.

Један званичник из ове области рекао је за локалну телевизију да су се срушиле неке привремене зграде изграђене за оне који су остали без крова над главом у прошлогодишњем тајфуну.

Министарство одбране је саопштило да је војска послата у погођену област да помогне и јави колика је штета нанета.

По извештајима званичника најмање осам људи је повређено, један човек када се срушило стабло на њега док је једна жена повређена када се зид обрушио на њен моторцикл.

Телевизијске станице преносе изјаве становника из те области о томе колико су се уплашили и како су излетели из кућа на улице због потреса.

Железнички саобраћај у јужном и централном Тајвану је прекинут као и модерна подземна железница у граду Каохсиунгу, другом по величини граду у Тајвану са 1,5 милион становника. Каохсиунг се налази на око 400 киломеара јужно од Тајпеја.

Познати тајвански глумац Чу Чунг-хенг рекао је за локалне медије да су он и други путници били у паници када је брзи воз у коме су путовали почео да се тресе на шинама због потреса.

"Многи људи у мом вагону су вриштали а ја сам био толико уплашен да нисам могао да пустим глас. Воз се јако тресао и мислио сам да ће се преврнути", рекао је глумац.

Директор сеизмолошког центра у Централном метеоролошком заводу рекао је да овај земљотрес геолошки није повезан са снажним потресом који је погодио Чиле прошле суботе, али да је његова јачина неоубичајена за ову област.

Земљотрес јачине 7,6 степени погодио је централни Тајван 1999. године и у њему је погинуло 2.300 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару